Кабмин предложил ввести запрет на закрытие предприятий пожарными инспекторамиКабінет міністрів України схвалив законопроект, розроблений МНС, яким пропонується заборонити пожежним інспекторам закривати підприємства у разі виявлення порушень норм пожежної безпеки. Про це повідомило видання "Комерсант-Україна".

Згідно з документом, подібні рішення має приймати суд, причому присутність власника підприємства на такому процесі не є обов'язковою. На думку експертів, ця норма дозволить владі закривати підприємства в судовому порядку без відома їх власників.

Зокрема, законопроект передбачає, що для відкриття фірми буде достатньо подати декларацію про відповідність обладнання нормам пожежної безпеки, а не отримувати дозвіл в органах державного пожежного нагляду. Якщо дані в декларації не будуть відповідати дійсності, підприємця чекає штраф у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (8,5-17 тис. грн.) або позбавлення волі терміном до трьох років.

Як пояснили в прес-службі Державної інспекції техногенної безпеки МНС, фахівці якої займалися розробкою документа, виявивши порушення, співробітник інспекції зобов'язаний звернутися до суду. Подібні справи повинні розглядатися протягом 96 днів з моменту подачі заяви, при цьому відсутність однієї зі сторін процесу не є перешкодою для розгляду подання. Судові рішення про призупинення роботи підприємства, якщо його діяльність загрожує життю та здоров'ю громадян, мають виконуватися негайно.