Два харків'янина, Павло Силін і Богдан Гаврилюк, вирушили зимувати до Антарктиди в складі 17-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ). Про це повідомили "SQ" у прес-службі УАЕ. Всього у складі експедиції зимівників - 11 осіб, п'ятеро з яких втирушають на зимівлю вперше. Системний адміністратор П.Силін буде зимувати в Антарктиді вчетверте, геофізик Б.Гаврилюк - уп'яте.

Як відзначили в прес-службі, в п'ятницю учасники 17-ої експедиції двома рейсами вилетіли до Буенос-Айреса (через Франкфурт-на-Майні і Лондон). У суботу група прибула в порт Ушуайя, звідки через протоку Дрейка попрямували до острова Галіндез, де розташована українська арктична станція "Академік Вернадський". Експедиція трохи відстає від графіка руху, оскільки на шляху прямування очікується шторм, і його, можливо, доведеться перечікувати.

Довідка "SQ". Станція "Академік Вернадський" належить Україні з 1996 р. Як енергетична установка на станції використовуються дизелі Д100В виробництва ДП "Завод ім.Малишева". Очолює антарктичну діяльність в Україні Національний антарктичний науковий центр Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України.