Учені з Єльського університету (США) створили пристрій, що повністю поглинає лазерне випромінювання і перетворює його енергію на тепло. Про це повідомили "РИА-Новости" з посиланням на журнал "Science".

За словами керівника дослідження Дагласа Стоуна, антилазер може використовуватися в індустрії телекомунікацій або при створенні оптичних датчиків і перемикачів. Іншою областю застосування пристрою стане радіологія, де антилазер може використовуватися для направлення лазерного випромінювання в маленьку область тканини людського організму для терапевтичних чи діагностичних цілей.

Для створення антилазера вчені використовували кремінну пластину товщиною 110 мікрон, обидві сторони якої освітили інфрачервоним лазером. При цьому кожна з поверхонь пластини грала роль дзеркала, тоді як її обсяг функціонував як інертний газ.

Учені показали, що лазерні промені "замикаються" між поверхнями пластини, де їхня енергія поглинається атомами її обсягу з виділенням тепла. Дослідникам вдалося досягти поглинання 99,4% світла, надалі вони планують досягти ефективності 99,9%.

Довідка SQ. Лазер - пристрій, що перетворює енергію накачування (світлову, електричну, теплову, хімічну та ін) в енергію когерентного, монохроматичного, поляризованого і вузькоспрямованого потоку випромінювання. У травні 1960 р. співробітник дослідницького центру фірми "Hughes", американський фізик Теодор Мейман, грунтуючись на роботах М.Басова, О.Прохорова і Ч.Таунс, сконструював перший лазер на рубіні з довжиною хвилі в 0,69 мкм. У грудні того ж року дослідники з "Bell Laboratories" Алі Джаван, Вільям Беннетт і Дональд Герріот продемонстрували перший у світі газовий лазер на суміші гелію і неону, що повсюдно застосовується і в наші дні. Фізичною основою роботи лазера служить квантовомеханічне явище вимушеного (індукованого) випромінювання. Унікальні властивості випромінювання лазерів дозволили використовувати їх у різних галузях науки і техніки, а також в побуті - починаючи з читання і запису компакт-дисків і закінчуючи дослідженнями в галузі керованого термоядерного синтезу.