ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" буде робити електронні підручники. Про це 15 лютого під час розширеного засідання регіонального Комітету з економічних реформ повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, для виробництва підручників на заводі створять 1 тис. 400 робочих місць, буде модернізована науково-виробнича база підприємства і створений новий інноваційно-виробничий центр.

М.Добкін розповів, що у вересні 2010 р. пройшов експеримент серед 120 учнів двох харківських шкіл: учні змогли безкоштовно користуватися електронними підручниками і порівняти їх зі звичайними книгами. Голова ХОДА зазначив, що в ході експерименту успішність дітей підвищилася.

"Це абсолютно нові можливості організації навчального процесу, включаючи мультимедійний супровід уроків, відеолекції. Реалізація цього проекту тягне за собою значну економію коштів порівняно з випуском друкованих книг, а також зниження екологічного навантаження, адже на виробництво одного друкованого підручника йде приблизно два дерева", - заявив М.Добкін.

Вартість виробництва одного електронного підручника разом з програмним забезпеченням і методичним матеріалом до нього в середньому складе 1 тис. 600 грн. Губернатор зазначив, що проект окупиться протягом півроку.

Довідка "SQ". 11 лютого компанія "Майкрософт Україна" запропонувала зробити Харків центром розробки і випуску високотехнологічних пристроїв. За словами директора з роботи з корпоративними замовниками та партнерами компанії "Майкрософт Україна" В'ячеслава Артамонова, Харків став першим з регіонів, який виступив з ініціативою розробки проекту електронного підручника та електронного навчання в рамках національного проекту "Відкритий світ".

ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки і енергооб'єктів. Заборгованість із зарплати на заводі становить близько 20 млн.грн. На заводі на 26 жовтня 2010 р. працює 1,8 тис.осіб. Обсяг виробництва за перший квартал 2010 р. склав 4,2 млн.грн. Господарський суд Харківської області у серпні 2009 р. порушив справу (№ 50/120-09) про банкрутство заводу ім.Шевченка.