Харьковские метрологи инициируют введение налога на измерительные средства"Держава виділяє на утримання національних еталонів занадто мало грошей, і потрібна програма, яка дозволила б збільшити це фінансування", - заявив "SQ" генеральний директор Національного наукового центру "Інститут метрології" (Харків) Олександр Дудолад. За його словами, країна виділяє на утримання в інституті 51 первинного еталона 3,5 млн.грн. на рік. "За кожним еталоном закріплений учений, якому потрібно платити зарплату, але ж еталони потрібно ще й удосконалювати, звіряти з міжнародними еталонами, щоб Україна приймали не за країну третього світу, а як розвинену державу. Тому ставиться завдання змінити систему фінансування утримання еталонів. Програма зараз розглядається в Держстандарті, а потім буде розглядатися в Мінекономіки", - зазначив О.Дудолад.

За його словами, планується створити спеціальний розподільчий рахунок у банку, на який будуть надходити кошти у вигляді відрахувань за користування вимірювальними засобами. Пропонується відраховувати 1% вартості створених на базі певного еталону вимірювальних засобів. "Система така, що в спеціальний розподільчий рахунок на фінансування еталона ніхто не може втручатися (змінити напрямок фінансування можна тільки за погодженням із Держстандартом). Кошти підуть на утримання або звірку наших еталонів з міжнародними еталонами. Потрібно, щоб у країни були свої системи вимірювань, які визнаються у світі. Якщо цього не буде, то доведеться їздити, наприклад, до Німеччини, Франції чи Японії і там звіряти свої вторинні еталони", - зазначив О.Дудолад.

Довідка "SQ". Національний науковий центр "Інститут метрології" проводить наукові фундаментальні та прикладні дослідження у сфері метрології та виконує науково-дослідні роботи, пов'язані зі створенням, удосконаленням, зберіганням, застосуванням первинних і вторинних еталонів, створенням систем передачі розмірів одиниць вимірювань, розробкою нормативних документів з метрології, формуванням державних програм з метрології та концепції розвитку державної метрологічної системи, а також здійснює державний метрологічний контроль та науково-методичне забезпечення метрологічної діяльності в Україні.