Таблица Менделеева пополнилась новыми элементамиДва нових елементи (114-й і 116-й) включені до періодичної системи Менделєєва. Про це повідомила "BBC" з посиланням на "Pure and Applied Physics". Їх відкриття затвердив Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії (IUPAC).

Відкриття було зроблене міжнародною дослідницькою групою, до якої увійшли російські вчені з Об'єднаного інституту ядерних досліджень і фахівці Лівермоской національної лабораторії (Каліфорнія, США). 114-й елемент уперше вдалося синтезувати в грудні 1998 р., 116-й - у липні 2000 р. Нові хімічні елементи отримали попередні назви ununquadium і ununhexium. Обидва вони мають підвищену радіоактивність і в чистому вигляді можуть існувати лише долі секунди, практично миттєво розпадаючись на атоми.

Довідка "SQ". Періодична система хімічних елементів (таблиця Менделєєва) - класифікація хімічних елементів, що встановлює залежність різних властивостей елементів від заряду атомного ядра. Система є графічним виразом періодичного закону, встановленого російським хіміком Д.І.Менделєєвим 1869 р. У сучасному варіанті системи передбачається зведення елементів у двовимірну таблицю, в якій кожен стовпець (група) визначає основні фізико-хімічні властивості, а рядки є періоди, до певної міри подібні один одному. Подальший розвиток періодичної системи пов'язаний із заповненням порожніх клітин таблиці, в які поміщалися нові елементи. Вільними в періодичній таблиці залишаються ячейки під елементи номер 113 і 115, російські вчені їх вже відкрили, але у них ще немає достатніх доказів, щоб підтвердити це.

Всі елементи важчі за уран (№ 92 у таблиці) не зустрічаються на Землі. Їх синтезують у спеціальних реакторах і в прискорювачах при зіткненні ядер інших елементів.