Практично всі існуючі медичні ізотопи можна буде отримувати на експериментальній ядерній підкритичній збірці, яку планується побудувати в Харкові за допомогою США. Про це 8 червня повідомив журналістам генеральний директор Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ) Іван Неклюдов.

Як зазначив заступник гендиректора ХФТІ Іван Карнаухов, зараз медичні ізотопи закуповуються за кордоном. Після того як буде побудована експериментальна установка, будуть виготовлятися ізотопи близько 50 видів. Їх вистачить для України і для продажу в інші країни. Вартість нової установки - кілька десятків мільйонів доларів.

Як повідомив заступник гендиректора інституту Володимир Чижов, у Харкові на базі ХФТІ може з'явитися Центр ядерної медицини. "Технології ядерної медицини застосовуються для діагностики та лікування хвороб хребта і спинного мозку, онкологічних захворювань, інсультів", - зазначив В. Чижов.

Довідка "SQ". 12 квітня в США президент України Віктор Янукович під час зустрічі з президентом США Бараком Обамою заявив, що Україна відмовиться від зберігається на її території збагаченого урану (близько 90 кг). Одна з умов вивезення урану з України - будівництво в ХФТІ експериментальної ядерної підкритичної збірки.