Самолет на солнечных батареях совершил первый суточный полет
Літак "Solar Impulse", двигуни якого працюють тільки на сонячній енергії, здійснив перший 24-годинний політ. Як повідомив "Кореспондент", політ завершився 8 липня на території військового аеродрому в районі м.Пайерн (Швейцарія), звідки він злетів близько 7.00 7 липня. Протягом дня літак знаходився на висоті 8,5 тис. м, на якій відбувалася зарядка батарей, а вночі політ проходив на висоті 1,5 тис.м.

Як повідомив після завершення польоту ініціатор проекту Бертран Пікар, "поріг, якого досягли конструктори, перевершив всі очікування, тому що в батареях залишилося енергії ще на три години".

У 2011 р. на "Solar Impulse" планується здійснити переліт через Атлантичний океан і безпосадочні перельоти через континенти. Конструктори сподіваються, що поступове зниження ваги сонячних батарей дозволить брати на борт апарата двох пілотів, які таким чином зможуть здійснити безпосадочну подорож навколо світу.

Довідка "SQ". Розмах крила літака "Solar Impulse" складає 63,4 м, вага - 1,6 т. На його крилах перебувають близько 12 тис. фотогальванічних елементів, які забезпечують сонячною енергією чотири електромотора потужністю 10 кінських сил.

Перший тривалий політ апарату на сонячній енергії відбувся 7 квітня. Тоді "Solar Impulse" вдалося провести в повітрі приблизно 75 хв.