Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" розпочав розробку електронної зброї. Про це 8 квітня повідомив журналістам ректор ВНЗ Леонід Товажнянський. За його словами, проект створення зброї розроблений на папері, а тепер належить зробити діючий зразок. "Ми ведемо переговори з Міністерством оборони і просимо підтримку у Харківській облдержадміністрації, щоб знайти кошти на оснащення сучасною електронною зброєю БТР-80", - зазначив ректор.

За його словами, БТР-80 надали ВНЗ у Міноборони. "Ми готуємося до реалізації проекту, але поки не можемо вирішити питання з виділенням коштів на придбання комплектуючих виробів. Електронну зброю створює електромагнітне випромінювання високої частоти. Зброя виводить з ладу зв'язок і прилади, все, що не захищене від випромінювання. У розробці зброї беруть участь кафедри інженерної електрофізики, електричних передач, фізики і металофізики і ще низка кафедр", - зазначив Л.Товажнянський.

За його словами, ХПІ раніше проводив випробування ракет СС-20 і СС-22 на вплив електромагнітного випромінювання. Потім за результатами випробувань розроблялися пристрої захисту.

Довідка "SQ". Університет був заснований 1885 р. як практичний технологічний інститут з двома відділеннями - механічним і хімічним, на якi приймалося 125 осіб. Організатором і першим директором інституту був учений у галузі механіки та опору матеріалів В.Кирпичов. В інституті працювали 17 викладачів, 10 професорів і 7 ад'юнкт-професорів. Після кількох етапів розвитку у 1930 р. на базі окремих факультетів інституту було створено 5 самостійних ВНЗ: механіко-машинобудівний, електротехнічний, хіміко-технологічний, інженерно-будівельний, авіаційний. З 1994 р. інститут носив назву Харківський державний політехнічний університет (ХДПУ). У 2000 р. указом президента України ХДПУ наданий статус національного.