Унікальну операцію провели в Інституті патології хребта та суглобів ім.Ситенка (Харків). Про це 7 квітня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" розповів заступник директора інституту Владимир Радченко. За його словами, хлопчик поступив до інституту зі сколіозом такої складності, що відразу прооперувати його не було можливості. Тому пацієнту на голову був встановлений гала-апарат, вісім штирів якого через обруч всвердлили в кості голови. Цим апаратом приблизноо півтора місяці розтягували хребет, поступово відкручуючи спеціальні гвинти. Обруч гала-апарату зв'язаний штангами з корсетом.

Як зазначив В.Радченко, у дитини було викривлення від шиї до низу хребта. Під час операції була зафіксована шия, що робиться вкрай рідко. Хребет був таким складним, що в деяких місцях нікуди було встановити гвинти, оскільки не було відповідних анатомічних утворень. "Але, тим не менш, на другий день після операції дитина вже могла ходити. На операцію один із благодійних фондів виділив кошти", - зазначив В.Радченко.

За його словами, колеги з Німеччини кажуть, що бачать на рік один-два складних випадки, а в нашій країні вони зустрічаються постійно. Убезпечити дитину від сколіозу неможливо, але чим раніше розпочати лікування, тим простіше воно буде проходити. "Найчастіше сколіози зустрічаються у дівчаток. Сколіоз можна побачити і в побутових умовах, наприклад, одне плече дитини вище іншого. Якщо мама хоч іноді дивиться на дитину, то вона це побачить, і повинна відразу ж показати дитину лікарю", - зазначив В.Радченко .

Довідка "SQ". Інститут патології хребта та суглобів ім.Ситенка АМН України був створений 1907 р. як Медико-механічний інститут. В інституті працює близько 500 осіб. Клінічну базу інституту складають лікарня та консультативно-діагностичне відділення.