Учені науково-технологічного комплексу "Інститут монокристалів" спільно з ученими Інституту органічної хімії (обидва - НАН України) розробили новий матеріал, з допомогою якого можна очищати рідини від цезію. Про це повідомили "SQ" в Інституті монокристалів. Новий матеріал поки не має назви. Він розроблений у рамках гранту Українського наукового технологічного центру та Національної академії наук України. Основа нового сорбенту - природне полімерне з'єднання, що отримується з деревини.

Як зазначив завідувач відділом аналітичної хімії функціональних матеріалів і об'єктів навколишнього середовища Інституту монокристалів Костянтин Бєліков, головною перевагою розробленого матеріалу є його висока вибірковість стосовно цезію, що робить даний матеріал перспективним для переробки рідких радіоактивних відходів, очищення забруднених природних вод, а також для визначення дуже малого вмісту цезію при радіоекологічному моніторингу об'єктів навколишнього середовища.

За словами К.Бєлікова, партнерами в рамках гранту виступили вчені Франції та Канади. У цих країнах високо розвинена атомна енергетика і є висока потреба в речовинах, які можуть перетворювати рідкі радіоактивні відходи в тверді, щоб їх можна було поховати. Зараз, наприклад, у Канаді використовують для сорбенціі природний матеріал, який закуповується в США. Ціни на цей матеріал весь час зростають, і Канада зацікавлена ​​в тому, щоб використовувати нові матеріали. "В України є всі можливості для організації виробництва нового сорбенту", - зазначив К.Бєліков.