Україна та Євросоюз сьогодні, 30 березня, у Брюсселі (Бельгія) парафували угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна" з посиланням на Міністерство закордонних справ України.

Довідка "SQ". Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, який регламентує відносини України та ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".

Парафування - технічний етап підготовки Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Парафування документа означає, що сторони погодили текст, і він готовий до підписання. Після офіційного підписання, дата якого поки залишається предметом переговорів, угода також повинна буде пройти етап ратифікації в парламентах усіх країн - членів Євросоюзу. У майбутньому нова угода замінить діючу з 1998 р. Угоду про партнерство та співпрацю.

Угода про асоціацію передбачає спрощення візового режиму та створення зони вільної торгівлі.