Фракції Європарламенту узгодили текст резолюції по Україні. Депутати незадоволені судовим переслідуванням опозиційних політиків, але закликають Єврокомісію не блокувати підписання угоди про асоціацію, повідомило інформагентство "РБК-Україна".

Спочатку кожна фракція у Європарламенті запропонувала свій варіант резолюції, голосування з якої заплановане на четвер. Зрештою, політичні сили розділилися на два табори. Представники одного вимагали негайно припинити переговори з Україною з приводу угоди про асоціацію через винесення вироку екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко і появи наступних звинувачень на її адресу. Представники другого табору наполягали, що переговори з приводу угоди про асоціацію припиняти не можна.

Остаточний текст резолюції по Україні став результатом компромісу усіх політичних сил Європарламенту. Переговори з приводу укладення угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною було вирішено не припиняти. Але депутати погодилися, що доля цього документа після його погодження та підписання повинна бути поставлена ​​в залежність від прогресу Києва на шляху демократизації. Враховуючи те, що представники всіх політичних сил погодилися з текстом резолюції, найімовірніше, він буде схвалений і під час голосування, яке відбудеться 27 жовтня.

Коли угода про асоціацію між Євросоюзом та Україною буде узгоджена і підписана, почнеться процес її ратифікації. Буде голосувати з цього приводу і Європейський парламент. Тоді депутати повернуться до резолюції і будуть використовувати її як основу для прийняття рішення "за" або "проти".

Довідка "SQ". Печерський районний суд Києва 11 жовтня засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі. Ю.Тимошенко визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень) з позбавленням права обіймати певні державні посади на три роки. Суд також зобов'язав Ю.Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн.грн. та судові витрати.

12 жовтня США і низка європейських країн виступили з різкою критикою з приводу вироку Ю.Тимошенко.