В России отменили переход на зимнее времяРосія за 30 років після введення переходу на зимовий/літній час вирішила відмовитися від цієї практики: з осені 2011 р. стрілки годинників не будуть переводитися на годину назад - на зимовий час. Про це 8 лютого повідомив президент Росії Дмитро Медведєв на зустрічі з молодими вченими та лауреатами премії президента Росії в галузі науки та інновацій за 2010 р., передали "РИА-Новости".

"Ми дійсно звикли щовесни й щоосені переводити стрілки годинника. І всі за звичкою це лають, тому що реально порушується людський біоритм, усе це дратує, всі або просипають, або прокидаються рано і не знають, куди себе подіти протягом зайвої години. Я вже не кажу про нещасних корів та інших тварин, які не розуміють переведення годинників і не розуміють, чому доярки приходять до них в інший час", - підкреслив президент Росії.

Так, починаючи з осені 2011 р., різниця між московським і київським часом з квітня до жовтня становитиме одну годину, а з листопада до березня - дві години.

Довідка "SQ". Уперше переведення стрілок годинника на годину вперед влітку і на годину назад взимку в цілях економії енергетичних ресурсів було проведене у Великобританії 1908 р. Сама ж ідея економії енергетичних ресурсів шляхом переведення стрілок належить ученому, одному з авторів Декларації незалежності США Бенджаміну Франкліну. У США перехід на літній і зимовий час застосовується з 1918 р. Наразі сезонне переведення стрілок здійснюється приблизно в 70 країнах зі 192 держав світу. Режим переведення стрілок застосовується на всіх широтах від Канади до Австралії і у всіх європейських державах.

У Росії вперше цей перехід був здійснений 1 липня 1917 р., коли відповідно до декрету Тимчасового уряду стрілки всіх годинників у Росії були переведені на одну годину вперед, а назад їх перекладали вже за декретом Раднаркому, який був прийнятий 16 червня 1930 р. Тоді стрілки годинника були переведені на годину вперед щодо поясного часу і після цього стрілки назад не перевели, і країна круглий рік стала жити і працювати, на одну годину випереджаючи природний добовий цикл. Лише з 1981 р. СРСР повернувся до сезонного часу.

У таких країнах, як Алжир, Ангола, Афганістан, В'єтнам, Гвінея, Індія, Кенія, Китай, Малайзія, Об'єднані Арабські Емірати, Пакистан, Перу, Туніс, Філіппіни, Північна і Південна Корея, Японія перехід на літній/зимовий час не здійснюється. При цьому в приекваторіальних країнах перехід на літній/зимовий час взагалі не вводився. Крім того, відмовилися від переходу на літній час багато аграрних країн, де робочий день і так визначає світлий час доби.