Украина отказалась от перехода на зимнее время. Часы больше переводить не будутВерховна Рада України сьогодні, 20 вересня, прийняла за основу і в цілому проект постанови про зміну порядку обчислення часу на території України, згідно з яким скасовується переведення годинників на зимовий час. За прийняття відповідного проекту постанови проголосували 266 народних депутатів, повідомила "РБК-Україна".

На думку автора документа, народного депутата від Партії регіонів Олега Надоші, "прийняття даної постанови дозволить уникнути появи нових і загострення існуючих захворювань у громадян України. Зі зменшенням захворюваності в Україні скоротяться видатки з державного бюджету на допомогу соціально незахищеним верствам населення".

Згідно з проектом постанови, з 27 березня 2011 р. на території України встановлюється час другого часового поясу з додаванням однієї години.

Довідка "SQ". Традиційно перехід на літній час здійснюється в останню неділю березня, на зимовий - в останню неділю жовтня.

Практика щорічного переходу на "зимовий" і "літній" час діє більш ніж у 100 країнах світу. У низці країн дата переходу визначається з урахуванням регіональних традицій. Уперше годинникову стрілку перевели у Великобританії 1908 р. У СРСР перехід на літній час уперше відбувся 1917 р., а з 1981 р. "літній" і "зимовий" час знову почав регулярно діяти.

Грузія та країни Центральної Азії останніми роками відмовилися від переходів із зимового на літній час. У лютому 2011 р. перехід на зимовий час скасувала Росія, пізніше - Білорусь.