Умер основатель корпорации "Apple" С. ДжобсСпівзасновник і екс-голова корпорації "Apple" Стівен Пол Джонс помер учора, 5 жовтня, на 57-му році життя. Про це повідомив сайт компанії, на головній сторінці якого зараз розміщений чорно-білий портрет С.Джобса і роки його життя.

С.Джобс помер від раку підшлункової залози, який діагностували у нього сім років тому. Згідно зі статистикою, 96% хворих із таким діагнозом помирають протягом п'яти років. Однак у С.Джобса виявилася рідкісна форма захворювання, яку можна вилікувати за допомогою операції. У 2009 р. він переніс пересадку печінки.

25 серпня 2011 р. він залишив пост глави корпорації через прогресуючу хворобу, заявивши, що більше не може виконувати обов'язки керівника.

Довідка "SQ". Стівен Пол Джобс народився 24 лютого 1955 р. у містечку Маунтін-В'ю штату Каліфорнія, США. Рідна мати Стіва залишила дитину при народженні. Прийомними батьками дитини стали Пол та Клара Джобс.

Стів з дитинства виявляв інтерес до техніки. У 12 років С.Джобс зателефонував голові компанії "Хьюлетт-Паккард" Вільям Хьюлетт і попросив у нього деталі, необхідні йому для складання якогось приладу. Поспілкувавшись із хлопчиком, У.Хьюлетт вислав йому все необхідне і запросив у свою фірму попрацювати на канікулах. Під час роботи в "Хьюлетт-Паккард" Джобс познайомився зі Стівеном Возняком, своїм майбутнім колегою по компанії "Apple".

1 квітня 1976 р. С.Джобс і С.Возняк заснували компанію "Apple Computer Co", що займалася виробництвом комп'ютерів власної конструкції. Компанія офіційно була зареєстрована на початку 1977 р. Автором більшості розробок був С.Возняк, тоді як С.Джобс виступав маркетологом.

Першим персональним комп'ютером, який представили С.Джобс і С.Возняк, був Apple I, згодом був створений новий комп'ютер Apple II, розрахований на більш широке коло користувачів.

1985 р. через безперервні конфлікти у керівництві з "Apple" пішов С.Возняк, а потім і С.Джобс.

1986 р. С.Джобс став одним із засновників анімаційної студії "Pixar". Під керівництвом С.Джобса "Pixar" випустила такі фільми, як "Історія іграшок" і "Корпорація монстрів". У 2006 р. С.Джобс продав "Pixar" студії "Уолт Дісней".

Повернення С.Джобса в компанію "Apple" відбулося 1996 р., у 2000 р. він став виконавчим директором.

У 2001 р. С.Джобс представив перший плеєр iPod. За кілька років продаж IPod стала основним джерелом прибутку компанії.

Після серпневого повідомлення про відхід С.Джобса акції компанії впали на 7%.