Результаты выборов на избирательном участке можно признать недействительным лишь в трех случаях - юрист Ф.ВениславскийЗакон про вибори передбачає визнання результатів виборів на виборчій дільниці недійсними лише в трьох випадках. Про це 31 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив доцент кафедри конституційного права Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого Федір Веніславський.

За його словами, результати виборів на дільниці можуть бути визнані недійсними, якщо більше 10% голосів подані особами, які не мали права голосувати на цій виборчій дільниці, або якщо в ящиках для голосування виявлено на 10% більше бюлетенів, ніж усього було видано на дільницях , або якщо більше 10% бюлетенів у скриньці виявилися пошкодженими, і ці пошкодження не дають можливості встановити результати голосування. Різного роду дрібні порушення не тягнуть за собою можливість визнання результатів виборів недійсними. Закон також не передбачає визнання виборів недійсними в межах виборчого округу.

"Звичайно, потрібно враховувати, наскільки масовими були порушення і наскільки вони вплинули на результати виборів. Приміром у 2004 р. Конституційний суд визнав другий тур президентських виборів в України недійсним, і до цього рішення можна ставитися по-різному. Однак тоді мало місце порушення принципів загального виборчого права, були порушені фундаментальні принципи. На сьогодні підстав для визнання виборів недійсними хоча б у межах дільниці я не бачу", - заявив Ф.Веніславський.

Довідка "SQ". 10 липня Верховна Рада прийняла нову редакцію закону про місцеві вибори, встановивши, що вони проводяться за мажоритарно-пропорційною системою без участі блоків політичних партій. Відповідно до прийнятого закону, висувати кандидатів у депутати можуть тільки політичні партії, місцеві організації відповідного рівня, які зареєстровані не пізніше ніж за 365 днів до дня виборів.

30 серпня ВР внесла зміни до цього закону. Зокрема, знято обмеження щодо можливості участі у місцевих виборах місцевих організацій політичних партій, утворених пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів, та надано можливість усім місцевим організаціям партій висувати своїх кандидатів на виборах.

Чергові місцеві вибори в Україні проходять 31 жовтня.