Низка порушень у ході виборів сталася вранці, 31 жовтня, в різних регіонах України. Про це повідомив сайт громадянської мережі "Опора".

Так, у с. Віта-Поштова Києво-Святошинського району Київської області виборці голосують за межами кабінок. У зв'язку з чергою, яка виникла у приміщенні для голосування, деякі виборці, переважно похилого віку, голосують за межами кабінок на столику, виставленому біля них. Голова дільничної комісії Людмила Коваленко заявила спостерігачеві "Опори", що "таємниця голосування є правом для виборця, а аж ніяк не обов'язком". Окрім того, спостерігачі від партій та кандидатів, яких на ділянці близько десяти, також не звертають на це уваги.

У Вінниці кандидата у депутати облради за виборчим округом № 55 Наталію Солейко зняли з реєстрації. Підставою для цього, за даними виборчкому, послужила заява кандидата про зняття за власним бажанням. Сама ж Н.Солейко підготувала скаргу про незаконне зняття з реєстрації, оскільки, за її словами, вона особисто такої заяви не подавала і бажання зніматися з виборів не проявляла. На підставі скарги постанову про зняття Н.Солейко було скасовано. Однак на Вінницькій міській виборчій дільниці № 28004 за рішенням комісії вже були проштамповані бюлетені з позначкою "вибув" напроти кандидата Н.Солейко.

Спостерігачі від "Опори", Партії регіонів, "Сильної України" 31 жовтня не змогли потрапити на ранкове засідання дільничної виборчої комісії (ДВК) виборчої дільниці № 25046 у м. Чернігові. Не взяли участь у засіданні і два члени комісії - від партій "Свобода" і "Фронт змін". Як повідомив координатор "Опори" в Чернігові, приміщення виборчої дільниці було закрите ще о 06:55 - для ранкового засідання. За законом, ранкове засідання ДВК не може починатися раніше семи годин. До восьмої години спостерігачі та два члени комісії в приміщення дільниці так і не потрапили. Голова комісії згодом пояснила: члени ДВК, почавши засідання передчасно, прийняли рішення закрити приміщення і не впустити тих, хто "запізнився".

За даними "Опори", у м.Фастів Київської області на дільниці № 32009 члени ДВК порушили одразу кілька норм закону "Про вибори". Як повідомляють спостерігачі "Опори", члени ДВК вийняли бюлетені з сейфа без участі спостерігачів, не повідомляючи їх кількість. Протокол ранкового засідання комісії не ведеться. Кандидат до міськлї ради від партії "Нова політика" Руслан Камінський склав акт про це і подав на розгляд ДВК.

Ранкове засідання ДВК у с. Петрівка Щорського району на Чернігівщині сталося не в приміщенні виборчої дільниці, а в сільській раді. Саме ж приміщення дільниці знаходиться в сільському Будинку культури. Як повідомив координатор "Опори" в Чернігівській області, також у сільраді зберігалися бюлетені для голосування, які охороняла невідома особа в цивільному замість міліціонера. Після засідання члени ДВК залишили сільраду і перейшли до приміщення дільниці в Будинку культури. Бюлетені члени ДВК перенесли без відповідного супроводу з боку правоохоронних органів.

Члени ДВК Львова почали ранок з проштамповування бюлетенів до обласної ради позначкою "вибув" напроти партії "Батьківщина". За інформацією спостерігачів "Опори", представники районних та міських ТВК лише ввечері 30 жовтня поширили рішення про зняття партії з реєстрації. Львівські ДВК тільки вранці 31 жовтня отримали таке роз'яснення.

Ужгородська міська виборча комісія поширила серед політичних партій, що беруть участь у місцевих виборах, незаповнені бланки посвідчень спостерігачів. На них стоїть печатка і підпис голови комісії, і тепер ними може скористатися будь-яка особа, вписавши своє прізвище та ім'я у посвідчення.

На шести виборчих дільницях (№ 28039, 28040, 28041, 28042, 28043, 28044) в Слов'яносербському районі Луганської області члени виборчих комісій поставили відмітку "вибув" напроти партії "Єдиний центр" у бюлетенях з виборів депутатів обласної ради за партійними списками. Про це стало відомо в ТВК 30 жовтня о 20:00. Як зазначили голови відповідних дільничних комісій, їм нібито усно дала указівку це зробити один з членів Слов'яносербської районної виборчої комісії Ольга Плотнікова. У той же час, ніяких документів або офіційних рішень про виключення партії "Єдиний центр" зі списку на бюлетенях до Луганської облради ТВК ніхто не надавав. О.Плотнікова повідомила спостерігачам "Опори" таке: "Такими інцидентами мене хочуть дискредитувати за активну позицію проти порушень". За словами О.Плотникової, ніяких указівок вона нікому не давала.