"У в'язнів України немає права голосу на виборах 31 жовтня", - заявив "SQ" президент Центру правових та політичних досліджень "Дума" Юрій Чумак.

За його словами, стаття 70 Конституції України визначає, що "право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, визнані судом недієздатними". Однак закон про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів істотно звужує коло осіб, які мають право голосу на нинішніх виборах,. ч. 6 ст. 3 цього закону встановлює, що "військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які мешкають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, які не відносяться до жодної територіальної громаді і не мають права голосу на місцевих виборах".

"З одного боку, дійсно складно виокремити з осіб, які проходять строкову службу або перебувають у місцях позбавлення волі тих, хто були мешканцями населеного пункту, в якому розташована військова частина чи установа пенітенціарної системи. Але з іншого, такий підхід законодавців, що полегшує роботу виборчим комісіям, суперечить чинній Конституції й обмежує права певних категорій громадян", - заявив Ю.Чумак.