Некоторые тенденции связанные с нарушениями в процессе выборов явно преувеличены – наблюдатель из ГерманииПозитивна динаміка в процесі проведення виборів простежується в Україні в останні чотири роки. Про це 31 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив спостерігач від організації "За справедливі вибори" Алекс Лур'є (Німеччина). Він повідомив, що починаючи з 2006 р. працює спостерігачем уже на п'ятих виборах в Україні, і раніше основною проблемою завжди були списки виборців. "Це перші вибори, коли скарг на списки виборців не просто істотно менше: їх кількість зменшилася на порядок. Раніше 90% скарг було на списки виборців, зараз це питання якось устаканюється. Мені здається, що той пункт, який викликав найбільшу кількість порушень і неясностей, усунуто", - зазначив А.Лур'є.

За його словами, залишається проблема, пов'язана з технологічною організацією процесу виборів. "На жаль, українське законодавство, зокрема, новий закон про місцеві вибори, в дечому не повністю відповідає здоровому глузду, і це не полегшує роботу ні виборцям, ні тим, хто проводить виборчу кампанію", - зазначив А.Лур'є.

За його словами, спостерігачі в Харкові помітили серйозні порушення описаного в законі процесу проведення виборів. Зокрема, в урни перед початком голосування необхідно кидати контрольні листи, а на одній з дільниць цього зроблено не було. "Люди, які повинні були стежити за дотриманням цих правил, навіть не встигли вчитатися і вдуматися у зміст закону", - зазначив А.Лур'є.

Повним технологічним провалом він назвав дуже погану якість виборчих бюлетенів, "на яких ніхто нічого не може прочитати і не може розібратися". "Я знайомий з різними системами проведення виборів в інших країнах, але в Україні - одна з найбільш нерозумних, з якою мені довелося зустрічатися", - наголосив спостерігач.

Також він повідомив журналістам, що на жодній ділянці представники міжнародної організації не бачили великої кількості зайвих бюлетенів. "Були рассхожденія між кількістю отриманих бюлетенів і кількістю виборців - плюс-мінус сім екземплярів на дільницю в 2 - 2,2 тис. виборців. Думаю, це така статистична похибка, яку можна не розглядати", - зазначив А.Лур'є.

"Деякі тенденції, пов'язані з порушеннями, про які мене попереджали в різних виборчих штабах, явно перебільшені, - заявив спостерігач. - Я не бачив жодних масованих зловмисних порушень. Я думаю, ті порушення, про які я розповів, не зла воля, а максимум - некомпетентність".