Некоторые избирательные участки в Харькове не приспособлены для проведения выборов - международный наблюдатель "Грубих порушень виборчого процесу в Харківській обл. наразі не виявлено. Були невеликі проблеми, які вирішувалися на місці", - заявив 31 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" спостерігач від міжнародної організації "CIS-EMO" Микола Фролов.

За його словами, він побував на 12-ти дільницях. "Деякі приміщення, в яких розташовані виборчі дільниці, не пристосовані для проведення виборів. Наприклад, на дільниці на вул.Артема, 44 дуже тісно. Виборці на це скаржаться", - зазначив В.Фролов.

"Хотілося б відзначити високу активність виборців", - заявив представник Міжпарламентської асамблеї СНД Микола Татаркін, який побував на чотирьох виборчих дільницях. За його словами, він провів своє невелике опитування серед харків'ян, згідно якого зробив висновок, що "люди із задоволенням йдуть голосувати". "Я перебуваю вже на третіх виборах в Україні. І хочу сказати, що ця кампанія найбільш організована. Єдине - в с. Таранівка (Зміївський район) на одній з ділянок велике скупчення людей. Там запускають по 5-6 осіб, усі інші очікують" , - підкреслив він.

Як повідомив спостерігач від "CIS-EMO" Андрій Яременко, з організації роботи виборчих дільниць є дрібні зауваження. "Наприклад, деякі виборчі дільниці до моменту відкриття не були готові. Я маю на увазі те, що документ про зняття однієї з партій з виборів поступив на дільниці № 30024 та № 30025 лише сьогодні о 8 годині ранку. Тому штампи в бюлетенях ставилися прямо під час роботи дільниці. Також на деяких дільницях ніде було розвісити інформаційні матеріали для громадян, вони просто лежали на столах", - зазначив А.Яременко.

Довідка "SQ". Міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO (англ. Commonwealth of the Independent States - Election Monitoring Organization) - неурядова організація, основною декларованою метою якої є сприяння збереженню та розвитку інституту виборів та громадського контролю за ними в країнах з демократичними системами. Створена і зареєстрована в Росії у вересні 2003 р.

Усі виборчі дільниці Харківської обл. відкрилися для голосування 31 жовтня. У Харківській області 1678 виборчих дільниць (597 - у Харкові і 1 тис. 81 - в області). Звичайних дільниць: 1596 (область - 1057, Харків - 539). Спеціальних виборчих дільниць: 82 (область - 24, Харків - 58). Харківський обласний тервиборчком затвердив 68 одномандатних мажоритарних округів у Харківській області на вибори до Харківської обласної ради. Міський виборчком затвердив 50 одномандатних мажоритарних виборчих округів у Харкові на вибори до міської ради.

31 жовтня в Україні проходять вибори до місцевих рад, а також вибори сільських, селищних, міських голів.