"52 звернення, які стосуються виборчого процесу, надійшли до органів прокуратури Харківської області за час виборчої кампанії", - заявив 31 жовтня журналістам заступник прокурора Харківської області, керівник робочої групи із забезпечення прокурорського нагляду під час виборів Леонід Лахтюк. За його словами, виборче законодавство звузило компетенцію прокуратури, і тепер вона розглядає тільки ті звернення, які вимагають кримінально-правової оцінки. Тому 35 з отриманих звернень були направлені до інших органів. У шести випадках після проведення перевірки було відмовлено в порушенні кримінальної справи, в чотирьох випадках перевірка триває, в семи випадках - заявникам надали роз'яснення з питань, які  їх хвилювали.

Як зазначив Л.Лахтюк, найбільше звернень стосувалося порушень порядку передвиборної агітації і порушень у сфері реєстрації кандидатів у депутати і в міські голови. Подавалися також скарги на неправомірні дії при друкуванні бюлетенів. У всіх випадках було відмовлено в порушенні кримінальної справи. "Загалом, виборчий процес з точки зору органів прокуратури проходить спокійно", - зазначив Л.Лахтюк.

За словами заступника прокурора області, 31 жовтня до прокуратури надійшло шість звернень. Усі ці звернення були перенаправлені в інші структури, тому що питання не відносилося до компетенції прокуратури. "Вони були відлунням тих процесів, які відбулися раніше і не стосувалися дня виборів. Частина з них ставилася до проведення передвиборчої агітації, і заявники стверджували, що вона проводилася у "день тиші", - зазначив Л.Лахтюк.

Довідка "SQ". 31 жовтня в Україні проходять вибори до місцевих рад, а також вибори сільських, селищних, міських голів.

У Харківській області 1678 виборчих дільниць (597 - у Харкові і 1 тис. 81 - в області).