"600 бюлетенів, в яких не були проставлені штампи "Вибув" напроти графи "Партія "Реформи і порядок", будуть визнані недійсними", - заявив 31 жовтня журналістам голова Харківської обласної виборчої комісії Олександр Русанов. За його словами, це порушення, яке мало місце на дільниці № 68 (Дзержинський р-н Харкова), є найбільш резонансним.

"На 68-й дільниці члени виборчкому не проставили штамп, хоча поруч у будинку теж діє дільнична комісія, і її працівники штамп проставили. Коли порушення було виявлено, на інших бюлетенях штампи проставили і продовжили роботу", - зазначив О.Русанов.

За його словами, після 22.00, коли будуть закриті двері виборчої дільниці, виборчком приступить до підрахунку голосів, порядок якого суворо прописаний у законі. Комісія виявить недійсні бюлетені. "Вони будуть підписані, запаковані і будуть рік зберігатися в архівах", - зазначив О.Русанов.

Відповідаючи на питання "SQ", О.Русанов повідомив, що цей випадок з бюлетенями буде розслідуватися і облвиборчкомом, і правоохоронцями, які мають на це право. "Якщо не буде виявлено наміру голови комісії в непідготовці бюлетенів, то справа буде закрита. Штраф для співробітників комісії не передбачено", - зазначив О.Русанов.

Довідка "SQ". За даними спостерігача на виборах Максима Козолупа, інформація про те, що харківська облорганізація партії "Реформи і порядок" (ПРП) не буде брати участь у виборах до облради, надійшла на дільницю № 68 31 жовтня близько 15.00. "Комісія була в невіданні щодо постанови облвиборчкому, тому бюлетені для голосування видавалися без штампу "вибув" напроти рядка з кандидатами від ПРП", - зазначив спостерігач. За його словами, дільнична комісія вирішила скликати засідання, щоб вирішити, визнавати Непроштамповані бюлетені недійсними чи ні. Як повідомив "SQ" голова Харківської міської виборчої комісії Олександр Дмитренко, коментуючи це ситуацію, всі дільничні комісії в Харкові були забезпечені штампом "вибув".

31 жовтня в Україні проходять вибори до місцевих рад, а також вибори сільських, селищних, міських голів. Усі виборчі дільниці Харківської обл. відкрилися для голосування 31 жовтня. У Харківській області 1678 виборчих дільниць (597 - у Харкові і 1 тис. 81 - в області). Харківський обласний тервиборчком затвердив 68 одномандатних мажоритарних округів у Харківській області на вибори до Харківської обласної ради. Міський виборчком затвердив 50 одномандатних мажоритарних виборчих округів у Харкові на вибори до міської ради.