Більшість керівних посад у сформованих територіальних виборчих комісіях (ТВК) зайняли представники 6 партій з 47, які брали участь у розподілі. Про це повідомили "SQ" у компанії громадського спостереження за виборами громадянської мережі (ГС) "Опора".

За їх даними, партії парламентської коаліції (Партія регіонів, Компартія України і Народна партія, що входить до складу Блоку Литвина - "SQ") отримали 1042 посади голів, заступників та секретарів ТВК. Опозиційні парламентські партії отримали вдвічі менше керівних посад. В "Опорі" заявили, що причиною нерівномірного розподілу стали норми чинного законодавства, що передбачають призначення керівників ТВК Центральною виборчою комісією без переконливих і чітких критеріїв відбору.

Найбільша кількість посад голів ТВК отримали Партія регіонів - 210, ВО "Батьківщина" (108) і Народна партія (99), Комуністична партія України (55), партія "Наша Україна" (45) і Українська соціал-демократична партія (УСДП) ( 31). Посади секретарів і заступників голів ТВК отримали: Партія регіонів - 123/115, Народна партія - 123/88, ВО "Батьківщина" - 97/90, Комуністична партія України - 93/96, партія "Наша Україна" - 59/49 і УСДП - 46/25. Всі інші партії отримали менше 20 посад секретарів.

Довідка "SQ". Центральна виборча комісія України 15 вересня затвердила склад 670 окружних територіальних комісій. Усього в Україні було сформовано 669 ТВК для проведення місцевих виборів на всіх рівнях. Виняток - Київ, де виборча комісія сформована в новому складі, проте виборами цієї осені займатися не буде. Серед сформованих ТВК - 24 обласних, 474 районних комісії (крім районів у АР Крим), 167 міських ТВК (міст обласного значення та м. Севастополя) і 4 районних у м. Севастополі виборчих комісії. Майже половина виборчих комісій були сформовані у складі менше ніж 18 осіб.