Харківський окружний адміністративний суд 12 листопада розглянув позов кандидата на посаду харківського міського голови Арсена Авакова до Харківської міської територіальної виборчої комісії щодо визнання протизаконною її бездіяльності в питаннях належної організації виборів міського голови. У своїй вимозі А. Аваков просив суд провести повний перерахунок голосів на виборах мера Харкова, а також скасувати протокол міськвиборчкому про підсумки виборів харківського міського голови.

За словами представників А. Авакова, цей позов відрізняється від попереднього тим, що в ньому наведені факти порушень при підведенні підсумків голосування і складанні відповідного протоколу.

Засідання суду почалося о 09:30 ранку і тривало до півночі. Протягом дня колегія суддів вислухала свідків - членів міськвиборчкому. Також суд задовольнив клопотання представників А. Авакова і зажадав від міськвиборчкому протоколи засідань, а також іншу документацію. Під час вечірнього засідання пройшли судові дебати. О 17:30 судді пішли в дорадчу кімнату, де радилися близько шести годин.

У результаті в 23.30 окружний адміністративний суд ухвалив рішення відхилити позов А. Авакова до Харківського міськвиборчкому. На думку колегії суддів, докази, представлені юристами А. Авакова, свідчать про порушення виборчого законодавства, але вони істотно не вплинули на волевиявлення харків'ян.

Як зазначив представник А. Авакова в суді Роман Москаль, рішення суду практично повністю копіює рішення цього ж суду в іншому складі колегії суддів, яке було ухвалено 5 листопада 2010 р. "Я не розумію, навіщо суддям треба було сидіти шість годин у дорадчій кімнаті, якщо їх рішення практично списано з рішення колегії суддів цього ж суду від 5 листопада. А свідчення свідків, які були заслухані на цей раз, не були належним чином проаналізовано судом і не знайшли належного відображення в судовому рішенні ", - підкреслив Р. Москаль.
 

Довідка "SQ". 4 листопада представниками А. Авакова до Харківського окружного адміністративного суду було подано позов до Харківської міської територіальної виборчої комісії щодо визнання протизаконною її бездіяльності в питаннях належної організації виборів міського голови при упаковці бюлетенів, їх транспортування, неналежного складання протоколів. А. Аваков вимагав зобов'язати міськвиборчком провести повторний підрахунок голосів на виборах мера на 56 ділянках.

5 листопада суд відхилив низку клопотань, а пізніше відхилив і сам позов кандидата, посилаючись на те, що доказова база позову була необгрунтованою.

8 листопада Харківський апеляційний адміністративний суд почав розгляд апеляції щодо оскарження рішення Харківського обласного адміністративного суду за позовом А. Авакова до міськвиборчкому. 9 листопада суд не задовольнив скаргу А. Авакова на відмову суду першої інстанції задовольнити позов про перерахунок голосів на виборах міського голови.

10 листопада А. Аваков подав позов до Київського окружного адміністративного суду щодо бездіяльності Центральної виборчої комісії (ЦВК) при відмові в розгляді його скарги на бездіяльність Харківського міськвиборчкому. Суд відхилив цей позов.

Харківський міськвиборчком 5 листопада оголосив результати виборів міського голови. За даними міськвиборчкому, в.о. міського голови, кандидат від Партії регіонів Геннадій Кернес набрав 130 тис. 352 голоси, кандидат від ВО "Батьківщина" Арсен Аваков - 127 тис. 608 голосів, кандидат від Компартії Алла Александровська - 79 тис. 639.