Виборча кампанія з місцевих виборів, призначених на 31 жовтня, розпочалася в Україні. Як повідомляє інформагентство "Інтерфакс-Україна", особливістю цих виборів є те, що вони вперше проводяться за змішаною пропорційно-мажоритарною системою: одна половина депутатів місцевих рад обирається за партійними списками, друга - в одномандатних округах, хоча висувати кандидатів у цих округах можуть тільки місцеві партійні організації. За змішаною системою обираються депутати обласних, районних і міських рад. Депутати сільських і селищних рад обираються за мажоритарною системою. Кандидатів на посаду міських голів можуть висувати тільки місцеві партійні організації, сільські та селищні голови балотуються як від партій, так і шляхом самовисування.

Ще однією особливістю цих місцевих виборів є стислі терміни: на всю виборчу кампанію відводиться 50 днів. Центральній виборчій комісії (ЦВК) відведено лише п'ять днів на формування близько 700 територіальних виборчих комісій: обласних, районних, міських (міст обласного значення), районних у Севастополі. Тервиборчкоми формуються у складі 9-18 членів, до 15-ти з них мають бути представниками парламентських партій, три - від інших, ЦВК їх визначає шляхом жеребкування. На решту етапів виборчої кампанії також відведено стислі терміни: висування кандидатів у депутати та на посаду мерів пройде з 27 вересня по 2 жовтня, реєстрація має завершитися 8 жовтня, після чого кандидати можуть приступити до ведення передвиборної агітації.

Незадовго до початку виборчої кампанії в Києві, а також ряді інших великих міст, зокрема, в Харкові, міські ради прийняли рішення про ліквідацію районних рад. Тому вибори в них проводитися не будуть.