Підстав для визнання результатів виборів мера Харкова недійсними немає. Про це в телепрограмі "Параполітіка" заявив харківський політолог Володимир Нікітін.

"Ми не говоримо про фальсифікації, бо фальсифікації - це факт, за яким треба робити слідчі дії, а винному загрожує до п'яти років позбавлення волі. Поки що можна говорити лише про порушення. Але в законі про вибори немає механізму оскарження результатів виборів мера в цілому, є тільки можливість оскарження результатів по окремій дільниці, наприклад, коли більше 10% бюлетенів визнані недійсними, або якщо їх в урні більше, ніж було видано. Чомусь за замовчуванням вважається, що якщо результати на 10% дільниць будуть оскаржені і визнані недійсними, то і вибори в цілому будуть визнані недійсними. Але я дуже уважно подивився закон про вибори і такої норми не знайшов. Сьогодні можна говорити про порушення, і вони напевно були, але, думаю, не можна стверджувати, що вони були настільки масштабні, що могли суттєво вплинути на результати волевиявлення наших громадян", - зазначив В.Нікітін.

За його словами, кандидату від партії "Батьківщина" Арсену Авакову відразу після виборів було невигідно заявити про масові порушення. "Задовго до виборів велися розмови, що влада не дозволить їх виграти своїм опонентам. Тому А.Аваков був заряджений на те, щоб звинуватити владу в серйозних порушеннях. Але несподівано екзит-пол показав, що у нього є шанс перемогти! Виходить, що А.Авакову невигідно говорити про порушення, тому що ці звинувачення в злісних фальсифікаціях можуть зіграти проти нього, бо супротивники можуть взяти ці слова як контраргумент - мовляв, ти переміг, але вважаєш, що при цьому були грубі фальсифікації? Тому А.Аваков потрапив у складну ситуацію: йому і хочеться говорити про порушення, але не можна. Тут вимальовується така закономірність: чим жорсткіше його команда говорить про порушення, тим менше вірить у свою перемогу", - зазначив політолог.

У той же час, за словами В.Нікітіна, високий результат А.Авакова на виборах мера зумовлений низкою причин. "Явка на цих виборах, як відомо, була низька - 40%. Коли на дільниці приходить мало виборців, то приходять в основному найбільш віддані своєму кандидатові, так званий "ядерний" електорат. І так вийшло, що, умовно кажучи, "помаранчевий ядерний" електорат виявився більш мобілізованим, активним, ніж електорат "регіоналів", який спочив на лаврах, вирішивши, що вже особливої актуальності у голосуванні немає. У цьому випадку "помаранчевий" електорат зумів більш активно зіграти на виборах. З іншого боку, основна маса виборців у Харкові - це прихильники Партії регіонів. Думаю, вони були готові голосувати за партію, але їх не влаштовували кандидати від Партії регіонів. Тому вони проголосували ногами - не прийшли. На дільниці прийшли тільки абсолютно віддані. Ще одна причина низької явки в тому, що вибори пройшли без центральних - без виборів до Верховної Ради, з якими явка була б 60%. А без них і 40% - хороший результат. Адже, наприклад, муніципальні вибори в місцеві воєводства у Польщі проходять при явці в 25%, і це вважається абсолютно нормальним", - повідомив політолог.

Повну версію інтерв'ю з В.Нікітіним дивіться у телепрограмі "Параполітіка" у суботу, 6 листопада, на каналі "Фора" (початок о 18.00) і на каналі "Р1" (початок - о 21.00) з повтором у неділю (23.00).

Довідка "SQ". Харківська міська виборча комісія прийняла протокол за результатами виборів міського голови. За результатами обробки 100% протоколів дільничних виборчих комісій на виборах харківського міського голови у в.о. міського голови, кандидата від Партії регіонів Геннадія Кернеса - 130 тис. 352 голоси, у кандидата від ВО "Батьківщина" Арсена Авакова - 127 тис. 608 голосів, кандидата від Компартії Алли Александровської - 79 тис. 639. Усього в голосуванні взяли участь 444 тис. 282 людини.