Останнє слово на виборах харківського міського голови скаже не виборча комісія, а суд. Про це заявив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера, передав "Фокус". "Я не буду пророком, коли скажу, що крапку на виборах харківського мера поставить не міська виборча комісія, а саме суд. При такому невеликому розриві занадто висока ціна кожного голосу. Визначити, чи були порушення і якого характеру, може тільки судовий орган", - підкреслив представник ЦВК.

А.Магера звернув увагу на те, що міська виборча комісія не уповноважена перераховувати голоси на окремих ділянках після того, як був складений протокол з підсумковими даними виборів. Не може цього зробити ані Харківська обласна виборча комісія, ні ЦВК. "На рівні виборчих комісій правового рішення я не бачу. Але у суду у разі надходження позову є великий обсяг повноважень. Визнавши дії комісії неправомірними, суд може у своєму рішенні вказати, які порушення потрібно усунути і як саме. Можливий повторний підрахунок голосів виборців, після чого виборча комісія зобов'язана скласти новий протокол про результати місцевих виборів", - повідомив А.Магера.

Довідка "SQ". За результатами обробки 100% протоколів дільничних виборчих комісій на виборах харківського міського голови у в.о. міського голови, кандидата від Партії регіонів Геннадія Кернеса - 30,09% голосів (130 352 голоси), у кандидата від ВО "Батьківщина" Арсена Авакова - 29,46% (127614 голосів), кандидата від Компартії Алли Александровської - 18,38 %. Проти всіх проголосували 10,91% виборців. Розрив між двома основними кандидатами склав 2 738 голосів.