Гран-при фестиваля "Харьковская сирень" вручили московскому режиссеру, бывшему харьковчанину В.СеркезуIII Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів "Харківський бузок" завершився 25 травня. У Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М.Лисенка відбулася урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу. На заході, зокрема, були присутні французька кіноактриса, почесний президент кінофестивалю Мілен Демонжо, Харківський міський голова Геннадій Кернес, член Правління Спілки кінематографістів Росії, голова журі Володимир Фокін і члени журі: народна артистка Росії Алла Сурікова і композитор Володимир Дашкевич.

Володарем Гран-прі став фільм колишнього харків'янина В'ячеслава Серкеза (зараз мешкає в Москві) "Червоний трикутник".

У номінації "Приз глядацьких симпатій" переміг фільм "Осінній блюз" Артема Христофорова (Харків), у номінації "Приз журналістських симпатій" - фільм "Спадщина Гала" Шаміля Алієва (Баку, Азербайджан), у номінації "Кращий анімаційний фільм" - "Кісекбаш" Марата Ганієва (Казань, Росія), в номінації "Кращий неігровий фільм" - "Портрет мого тата" Олександри Бузанової (Москва), в номінації "Краща операторська робота" - "Немає проблем" Марії Агранович (Москва), в номінації "Кращий сценарій" - "Паперова пам'ять" Андрія Симонова (Москва), в номінації "Краща режисерська робота" - "UNTRODDEN PATH" Тетяни Гречухи (Черкаси/Париж), у номінації "Кращий ігровий фільм" - "Дотягнутися до мами" Ольги Томенко (Москва). Також було вручено приз ім. Людмили Гурченко, який отримав фільм "Шанс" Олександра Фомічова (Київ). Володарем спеціального призу журі став Любомир Михайло Коцка за фільм "Ланчбокс" (США).

Гран-прі В.Серкезу вручили Г.Кернес і М.Демонжо. Документальний фільм "Червоний трикутник" складається з розповідей колишніх в'язнів фашистських концтаборів. "Подивіться мій фільм - ми дуже багато чого про концтабори не знаємо. Я спробував очима молодих людей показати, що вони там пережили: не ті жахи, як їх намагалися вбити, а приниження особистості", - зазначив В.Серкез.

"Уже втретє я відчуваю величезне хвилювання і радість від того, що моє рідне місто Харків стало ареною таких гострих баталій серед кінематографістів шести країн, які взяли участь у цьогорічному фестивалі, за право носити почесний титул переможця і лауреата. Фестиваль набирає силу і все більше переконливо стверджується на кінематографічній карті Європи. Ми не без праці але абсолютно чесно і справедливо розподілили всі призи. Упевнений, що чесний і неупереджений глядач погодитися з нашим рішенням", - зазначив В.Фокін. Він також побажав, щоб автори фільмів і глядачі знайшли один одного: "Найсумніше для кінематографіста, це випадок, коли його дітище не доходить до глядача".

Як зазначив один з учасників фестивалю, режисер з Москви Ілля Томашевич, на показах фільмів-учасників конкурсу в харківських кінотеатрах було дуже мало глядачів. "Складно змусити людей ходити на сеанси, які є абсолютно безкоштовними", - заявила начальник управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації, співголова оргкомітету фестивалю Вікторія Маренич.

Гран-при фестиваля "Харьковская сирень" вручили московскому режиссеру, бывшему харьковчанину В.Серкезу

 

Довідка "SQ". IIІ Міжнародний фестиваль короткометражного кіно "Харківський бузок" пройшов у Харкові 22 - 27 травня. У його рамках відбулися творчі зустрічі та майстер-класи з акторами та діячами кіно, фотовиставки, концерти, спектаклі та покази фільмів-учасників конкурсу. У фестивалі, зокрема, взяли участь актори П'єр Рішар і Жан-Поль Бельмондо, Олексій Петренко, Остап Ступка, Людмила Гладунко, композитор Максим Дунаєвський.