Етнофестиваль "Співочі тераси" цього року проводитися не буде. Про це 20 червня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив начальник управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов. За його словами, в обладміністрації проводять своєрідну "інвентаризацію" фестивалів області, визначаючи їх актуальність для культурного життя регіону. "Ми зараз розглядаємо, якою може бути спрямованість цього фестивалю, в чому його обличчя, яке відрізняє його, наприклад, від фестивалю "Печенізьке поле", - зазначив Д.Кузнєцов.

За його словами, небезпечна місцевість стала ще однією причиною, через яку фестиваль цього року не проводиться. "Проведення цього фестивалю в традиційній для нього місцевості небезпечне через нестійкий грунт - там велика ймовірність зсувів", - заявив начальник облуправління культури і туризму. За словами Д.Кузнєцова, незважаючи на це, "Співочі тераси", найімовірніше, пройдуть наступного року, але де саме, поки невідомо.

Довідка "SQ". У 2010 р. фестиваль "Співочі тераси" також не проводився.

Перший фестиваль "Співочі тераси" ("Співаючі тераси") пройшов 6 вересня 2009 р. у с. Городнє (Краснокутський р-н, Харківська обл.). Назва фестивалю обумовлена назвою архітектурного пам'ятника - амфітеатру з садовими терасами заввишки 20 м, спорудженого в XIX ст. родиною Терещенків. Згідно з даними експертизи, підлога має також кладку більш ранніх періодів. У XIX - початку ХХ ст. у цьому місці проводилися фестивалі, пізніше ця традиція припинилася, і тераси були занедбані.

У рамках фестивалю 2009 р. працювали алея художників, майстерні танцю, слобожанських обрядів. Ляльки-мотанки, вироби гончарів, ковалів, вироби з бісеру, соломи і вишивка були представлені в місті майстрів і на ярмарку. Краснокутська дослідна станція садівництва презентувала плодово-ягідну виставку. На дитячому майданчику проводилися ігри та майстер-класи з виготовлення ляльок з глини і соломи. Серед артистів, які взяли участь у фестивалі в 2009 р., були Катя Чіллі, Ніна Матвієнко, Олег Скрипка.

Фінансову допомогу фестивалю надали тодішній голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков і місцеві мешканці. У 2009 р. бюджет фестивалю становив 1,2 млн.грн., очікувалося, що в 2010 р. він буде більше.

У червні 2010 р. Краснокутська райдержадміністрація повідомляла, що проведення другого фестивалю було заплановано на початок серпня.

У липні 2010 р. благодійний фонд "Ренесанс", головою наглядової ради якого є екс-голова Харківської облдержадміністрації А.Аваков, заявив, що не підтримуватиме у 2010 р. фестиваль, тому що "не знайшов у низці моментів його проведення згоди з областю ".