Виставка робіт заслуженого майстра народної творчості України Олександри Прокопенко відкрилася 15 червня в Харківському художньому музеї. Автор, що володіє технікою коцарства (виготовлення ворсових килимів з характерними малюнками і фактурою, килими відрізняються більш довгим ворсом), представила килими, гобелени, рушники, накидки. Як повідомили "SQ" у музеї, майстриня, використовуючи старовинні секрети рукоділля, на ткацькому верстаті створює оригінальні, виразні роботи з різними геометричними, квітковими і тваринами візерунками. За допомогою ткацького верстата вона виготовляє і рушники. Виставка буде працювати близько місяця. У музеї зазначили, що О.Прокопенко родом з Харківської області, зараз живе в Києві.

Довідка "SQ". Олександра Стефанівна Прокопенко народилася 1937 р. на Харківщині. Має вищу художню освіту. Закінчила Львівське училище прикладного мистецтва та Московський технологічний інститут (спеціалізація - художній текстиль). Лауреат премії ім. Данила Щербаковського (присуджує Національна спілка майстрів народного мистецтва України), в 2009 р. отримала звання "Заслужений майстер народної творчості України".

Коцарський промисел був широко поширений у Харківській губернії на початку 19 ст. Тоді обсяг виробництва налічував десятки тисяч виробів на рік, це були в основному попони для коней. На початку 20 ст. з початком автомобільної епохи виробництво килимів-коцев поступово пішло в минуле. У Харкові пам'ять про коцарів зберігає в своїй назві вулиця Коцарська - тут жили і творили народні майстри-коцарі.