Выставка произведений П. Пикассо, М. Шагала, А. Модильяни открылась в Харькове под открытым небом
Виставка "Шедеври світового мистецтва. Паризька школа" 9 липня відкрилася в Харкові. Частина творів експонується просто неба (внутрішній двір між офісом концерну "АВЕК і Ко" і торгово-офісним центром "Platinum Plaza"), частина - у галереї "АВЕК". На виставці представлено понад 100 живописних, графічних і скульптурних робіт майстрів Паризької школи з колекції нардепа-харків'янина Олександра Фельдмана. Зокрема, експонуються твори Амедео Модільяні, Хаїма Сутіна, Марка Шагала, Моіса Кіслінга, Пабло Пікассо, Мішеля Кікоїн, Пінхуса Креміня, Хани Орлової, Мане-Каца, Іссахара Рибака, Олександра Френеля, Соні Делоне, Адольфа Федера, Ісаака Пайлеса і Артура Кольника.

Як повідомив журналістам О.Фельдман, ідея колекції - "повернення імен", оскільки більшість з представлених на виставці авторів родом з України. "Під час революції, громадянської війни дуже багато талановитих людей виїхали за кордон, багато змушені були емігрувати. Під час Великої Вітчизняної війни значну кількіст творів мистецтва було вкрадено. Зараз ми намагаємося відновити те, що по праву належить Харкову. Тих людей, які проживали за кордоном, але були родом з України, а також Білорусі та Росії, слід повернути назад", - зазначив О.Фельдман. Зокрема, в Україні народилася скульптор Х.Орлова, громадянська дружина А.Модільяні, вона проживала у Зміївському повіті.

За словами О.Фельдмана, твори експонуються на вулиці для того, щоб заохотити додаткову публіку тим, що вони доступні. "Багато людей просто бояться піти в галерею. Виставка на вулиці - більш демократичний шлях. Якщо вдасться, наступну виставку хочемо зробити на вул.Сумській - розвісити картини на будинках, щоб люди, гуляючи містом, могли на них дивитися", - зазначив О.Фельдман. Його батько Борис Фельдман, голова ради засновників АТ "Концерн" АВЕК і К° ", повідомив, що твори колекції збиралися по всьому світу.

Організатори виставки спробували відтворити атмосферу Парижа 1920-1930-х рр. Зокрема, на відкритті виставки звучала французька музика, глядачів розважали міми і художник.

 

 

Довідка "SQ". У міжвоєнні роки Париж називали столицею світового мистецтва. Звідусіль сюди приїжджали молоді художники. Об'єднувало їх лише те, що майже всі вони були бідні і хотіли свободи і творчого самовираження, яких не могли знайти у себе на батьківщині. "Сонце свободи сяяло тільки над Парижем", - згадував про ті роки М.Шагал.