Гала-концерт лауреатів фестивалю польської та української музики ім. Кароля Шимановського попередніх років відбудеться 8 листопада в Харківській обласній філармонії. У вечорі візьмуть участь музиканти з Росії та різних міст України, переможці інших музичних фестивалів та конкурсів. Про це 8 листопада повідомила "SQ" президент Товариства польської культури в Харкові Юзефа Чернієнко. На концерті лунатиме музика К.Шимановського, Фредеріка Шопена, польських, російських, українських (зокрема, харківських) композиторів.

Щороку в Харкові проходить фестиваль ім.К.Шимановського, але в 2010 р. відбудеться концерт. За словами Ю.Чернієнко, товариство проводить фестиваль спільно з дитячою музичною школою № 13 ім.М.Коляди, але оскільки цього року вона організовує ще й фестиваль російської музики, фестиваль польської музики довелося відкласти.

Наступний фестиваль ім.К.Шимановського відбудеться в травні 2011 р.

Довідка "SQ". Уперше фестиваль провели в Харкові 1998 р. Основною метою фестивалю названі "виявлення і підтримка обдарованих учнів, активізація творчої діяльності викладачів, поширення передового педагогічного досвіду, пропагування польської та української музики". У 2009 р. у фестивалі взяли участь понад 150 учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Польщі, Росії та України віком від 6 до 16 років.

К.Шимановський - польський композитор, піаніст, педагог, музичний критик. Народився в с.Тимошівка Київської губернії. Перші уроки музики отримав удома, потім навчався в музичній школі Густава Нейгауза в Єлисаветграді. У 1901 р. переїхав до Варшави (Польща). У 1905 р. заснував творче співтовариство "Молода Польща в музиці", яке незабаром розпалося, проте дало поштовх розвитку музики в Польщі. Багато в чому завдяки ініціативі К.Шимановського почала видаватися і виконуватися музика молодих композиторів. У 1926-1929 і 1930-1933 рр. очолював Варшавську консерваторію. Останні роки життя композитора були пов'язані з важкими фінансовими умовами і хворобою (туберкульоз). Помер у Лозанні (Швейцарія) в 1937 р.