Благодійний фонд "Ренесанс", в якому головою наглядової ради є екс-голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков, не підтримуватиме у 2010 р. IХ художньо-етнічний фестиваль "Печенізьке поле". Раніше фонд підтримував його проведення. Як повідомили 6 липня "SQ" у "Ренесансі", фонд відмовився від підтримки фестивалю, "оскільки не знайшов у низці моментів його проведення узгодження з областю" - Харківською облдержадміністрацією (ХОДА) і Печенізькою райдержадміністрацією, за підтримки яких проводився захід. "Для проведення фестивалю, зокрема, необхідно оформити оренду землі, забезпечити його електроенергією, охороною. Ці питання взаємодії не вирішені, а без участі місцевих органів влади фестиваль провести неможливо", - відзначили в "Ренесансі". У квітні фонд розробив проекти і цього фестивалю і пропонував місцевим органам влади, "але вони не пішли на взаємодію". Відкриття "Печенізького поля" було заплановано на 17 липня.

В управлінні культури і туризму Харківської облдержадміністрації повідомили, що фестиваль в липні проводитися не буде. У прес-службі ХОДА відзначили, що фестиваль відбудеться, але коли саме, поки не відомо.

У фонді "Ренесанс" також повідомили, що аналогічна ситуація склалася з його участю в організації фестивалю "Співаючі тераси", який у 2009 р. проводився у Краснокутському районі.

Довідка "SQ". Етнофестиваль "Печенізьке поле" проходив за підтримки голови ХОДА Арсена Авакова та благодійного фонду "Ренесанс". Вперше фестиваль відбувся у 2002 р. на березі Печенізького водосховища, зібравши більше 6 тис. учасників і глядачів. У 2008 р., за оцінками організаторів, фестиваль відвідали близько ста тисяч гостей, стільки ж в 2009 р. Серед музичних колективів, що виступали на фестивалі в різні роки - "Океан Ельзи", "Хор Турецького", "ТІК", а також співачка Руслана і співак Олександр Понамарьов.

Перший етнофестиваль "Співочі тераси" ("Співаючі тераси") відбувся 6 вересня 2009 в с.Городне (Краснокутський р-н, Харківська обл.), на місці архітектурного пам'ятника - амфітеатру з садовими терасами заввишки 20 м, спорудженого в XIX ст . родиною Терещенків. У XIX - на початку ХХ ст. в цьому місці проводилися фестивалі, пізніше ця традиція припинилася, і тераси були покинуті. У рамках заходу працювали алея художників, майстерні танцю, слобожанських обрядів. Ляльки-мотанки, вироби гончарів, ковалів, вироби з бісеру, соломи і вишивка були представлені в місті майстрів і на ярмарку. Краснокутська дослідна станція садівництва презентувала плодово-ягідну виставку. На дитячому майданчику проводилися ігри та майстер-класи з виготовлення ляльок з глини і соломи. Серед артистів, які взяли участь у фестивалі в 2009 р., Катя Чіллі, Ніна Матвієнко, Олег Скрипка.

За словами голови Краснокутської райдержадміністрації Анатолія Дмитрієва, на підготовку до фестивалю, зокрема, розчищення терас, підведення до них дороги й електрики, витрачено близько 1 млн.грн. Усі кошти - позабюджетні, значну допомогу надали місцеві мешканці та голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков.