ВАТ "Первухінський цукровий завод" (Богодухівський район Харківської області), що належить корпорації "Бісквіт-Шоколад" (Харків), завершило сезон цукроваріння, знизивши обсяги виробництва. Завод переробив 94,8 тис.т цукрових буряків, тоді як в 2009 р. - 123 тис. т, відзначили в прес-службі корпорації. У результаті підприємство випустило продукції на 41% менше, ніж минулого року: всього вироблено 10,7 тис. т цукру (у 2009 р. - 18,2 тис. т).

"Це був дуже невдалий сезон, результати якого визначила літня посуха", - прокоментувала результати діяльності підприємства президент корпорації "Бісквіт-Шоколад" Алла Коваленко. "Ми зробили все, щоб збільшити виробництво цукру цього року: продовжували модернізацію виробництва, провели прекрасну договірну кампанію, за результатами якої сільгоспвиробники зобов'язалися поставити нам більше 200 тис. т буряка. Ще в червні види на врожай були прекрасними, і всі сподівалися зібрати 350 -400 ц/га. Але пекло, що тривало з липня до вересня, призвело до того, що реальний урожай коливався в межах від 100 до 170 ц/га. І навіть він був сумнівної якості: до 30% муміфікованих буряків, загальна низька цукристість, ураженість коренеплоду гниллю. Все це дуже ускладнювало процес переробки", - відзначила А.Коваленко. Вона підкреслила, що в подібних умовах довелося працювати всім семи чинним цукровим заводам Харківської області.

За словами А.Коваленко, "дійсність підтверджує прогноз щодо того, що дешевого цукру цього сезону бути не може". "Однозначно цукор буде дорожчати, вже навіть за великим оптом ціна сягнула 8 грн. за кг, і це не межа, оскільки собівартість цукру, випущеного цього сезону, як раз складає близько 8 грн. за кг", - підкреслила вона.

Довідка "SQ". Первухінський (спочатку - Гутянський) цукровий завод був побудований 1869 р. в с.Гута Богодухівського повіту Харківської губернії і вже в 1881 р. мав високу на ті часи продуктивність (100 т буряка на добу) та зайнятість (400 осіб). У радянські часи завод кілька разів піддавався реконструкції. Увійшов до сфери управління корпорації "Бісквіт-Шоколад" у 1998 р.

Корпорація "Бісквіт-Шоколад" займає четверте місце в Україні за обсягами виробництва і реалізації кондитерської продукції. Питома вага експорту в обсязі виробництва за 2009 р. склала 30%. На підприємствах компанії зайнято понад 3 тис.осіб. До корпорації, зокрема, входять АТЗТ "Харківська бісквітна фабрика", АТЗТ "Кондитерська фабрика "Харків'янка", ТОВ "Торговий дім "Престиж". До сфери управління корпорації також входять ВАТ "Первухінський цукровий завод", ТОВ "Красноградський млин", ЗАТ "Агрофірма ім.Г.Сковороди", ТОВ "Агрофірма "Петропавлівка". За січень-вересень 2010 р. корпорація виробила 46,9 тис. т кондитерських виробів, що на 9% більше, ніж за аналогічний період 2009 р.