Заборгованість із виплати зарплати на п'яти великих підприємствах Харкова на 1 листопада збільшилася з початку року на 14,8 млн.грн. і склала 58,4 млн. грн. Заборгованість зросла на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві, ДП "Завод ім. Малишева", ДП "Харківський приладобудівний завод ім. Т.Шевченка", ВАТ "Харківський завод електроапаратури", ХКП "Міськелектротранс". Про це повідомили "SQ" у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Спеціалізованої державної податкової інспекції з роботи з великими платниками податків (СДПІ) у м. Харкові з посиланням на заступника голови ДПА в Харківській обл. - начальника СДПІ Галину Феденко.

За її словами, у зв'язку з відсутністю на підприємствах коштів на виплату зарплати утворилася заборгованість до бюджету з податку з прибутків фізичних осіб, яка з початку року збільшилася на 26,4 млн. грн. і на початок листопада склала 65,6 млн. грн.

Г.Феденко також повідомила, що за 10 місяців 2010 р. до місцевого бюджету забезпечено надходження 558 млн. грн. податку з прибутків фізичних осіб, у т.ч. за рахунок контрольно-перевірочної роботи - 215,6 тис. грн. Порівняно аналогічного періоду 2009 р. надходження з цього податку збільшилися на 42,5 млн. грн., або на 8,3%.

Також начальник СДПІ зазначила, що 14 підприємств-клієнтів інспекції за результатами звітності за 3 квартал 2010 р. мають рівень середньомісячної зарплати нижче встановленого на III квартал мінімального розміру - 888 грн. Зарплата нижче мінімального розміру зафіксована на ПФ "Орнатус", ПФ "Апія", ПФ "Кибела", ВАТ "Ольга", ТОВ "Фірма "Тагіт", ТОВ "Фірма "Пранк", ЗАТ "Акко Інвест", ТОВ "Будмен Інтер", ТОВ "Будмен", ТОВ "ВТП "Теплоенергопром", ТОВ "Сіріус-1", ТОВ "Інститут "Харківпроект", ТОВ "Автоарт", ТОВ" НВП "Енерготехніка".

Г.Феденко також нагадала, що відповідно до ст. 53 закону від 27.04.2010г. № 2154-VI "Про Державний бюджет України на 2010 р." розмір мінімальної заробітної плати з 1 жовтня складає 907 грн., а з 1 грудня - 922 грн.

Довідка "SQ". На обліку в СДПІ перебуває 261 велике підприємство Харкова. Серед клієнтів СДПІ - ЗАТ "Філіп Морріс Україна", статутного територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця", ВАТ "Турбоатом", ЗАТ "Завод "Південкабель", ДП "Завод "Електроважмаш", а також низка банків Харкова.