Харківське державне авіаційне виробниче підприємство отримає комплексну підтримку від держави для стабілізації роботи заводу. Про це 27 травня під час зустрічі з трудовим колективом ХАЗу повідомив голова Державного агентства з управління державними корпоративними правами та майном (раніше - Міністерство промислової політики - "SQ") Дмитро Колесников, передав сайт Харківської облдержадміністрації.

"Президент України чітко ставить завдання: вітчизняна авіація повинна працювати, і працювати рентабельно. У Податковому кодексі зафіксовані преференції авіаційним підприємствам - і з ПДВ, і з митних платежів. Готується закон щодо фінансового оздоровлення підприємств авіаційної промисловості, закінчується процес створення спільного підприємства з Росією, і я думаю, що це буде ще одна віддушина для вітчизняного авіапрому", - відзначив Д.Колесніков.

За його словами, у 2011 р. ХАЗ отримає велику субвенцію з державного бюджету. "Будуть внесені зміни до закону про державний бюджет України на 2011 р., і заводу виділять близько 300 млн.грн. Крім того, вирішується питання про надання кредиту під туркменський контракт. Зараз ведуться переговори з міжнародними банками про надання довгострокових кредитних ліній підприємствам авіаційної промисловості Україна. Також понад тих 300 мільйонів, про які я говорив, будуть виділені кошти на погашення прибутку за облігаціями, які були випущені в 2009 р., і в 2010 р. ми закінчили їх реалізацію", - повідомив Д.Колесніков.

Довідка "SQ". За даними профкому ХАЗу, заборгованість із зарплати на підприємстві існує вже шість місяців і становить близько 60 млн.грн. За офіційними даними, заборгованість із зарплати на заводі на середину березня становила 23 млн.грн. 27 травня завод отримав 14 млн.грн. на погашення боргів із зарплати.

Як заявив 16 травня М.Добкін, опрацьовується можливість отримання авіазаводом великого кредиту. Запорукою кредиту буде продукція підприємства. Раніше повідомлялося, що авіазавод отримає 200 млн.грн. кредиту.

Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х років XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У 2007-2008 р. завод передав Лівії літак Ан-74, в травні 2009 р. - Ан-74ТК-300. У 2010 р. завод планував випустити три літаки Ан-74, один (Ан-74-Т-200А) призначений для постачання до Єгипту, ще два- Ан-74-ТК-200С - до Лівії.