Народний депутат від Партії регіонів Віталій Хомутинник зареєстрував у парламенті законопроект № 9342 "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", яким пропонується віддати повноваження з виведення з ринку неплатоспроможних банків від Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Передбачається, що НБУ буде продовжувати виконувати функції з банківського регулювання і пруденційного нагляду, в тому числі здійснювати посилений нагляд за діяльністю проблемних банків і впроваджувати програми їх фінансового оздоровлення в рамках встановлених законодавством тимчасових обмежень. Фінрегулятор продовжуватиме застосовувати всі існуючі заходи впливу, в тому числі призначення куратора, як це визначено в законі України "Про банки і банківську діяльність", окрім введення тимчасової адміністрації або призначення ліквідатора. (Http://bin.ua)

"Укргазбанк" погодив з колишніми співвласниками банку - Василем Горбалем та Олексієм Омельяненком - протокол про реструктуризацію кредитів, виданих підконтрольним їм компаніям. "Сторони узгодили всі пункти, і тепер ми їх покроково виконуємо, - сказав виданню перший заступник голови правління "Укргазбанку" Станіслав Шлапак. - Деякі кредити будуть реструктуризовані, частина застав візьмемо на баланс, а частина буде продана. У заставі знаходяться як земля та нерухомість, так і споруджувані об'єкти. В результаті роботи з проблемною заборгованістю за 6-8 місяців розраховуємо скоротити обсяг проблемних кредитів на суму близько 2,5 млрд грн". У банку не повідомляють розмір кредитного портфеля, виданого компаніям цих осіб (за даними видання "Комерсант-Україна", близько 70% суми в 9,7 млрд. грн.), а також обсяг резервів під них і суму реструктуризації. (Http://www.kommersant.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "Акціонерний банк "Укргазбанк" входить до другої десятки банків України за обсягом активів. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2010 р. банк за розміром активів (14,498 млрд. грн.) Займав 19-е місце серед 176 українських банків. Основним акціонером "Укргазбанку" є держава, якій належить 87,72%.

Загальними зборами акціонерів ПАТ "ПУМБ", яке відбулося 21 жовтня, прийняте рішення затвердити зміни до статуту банку у зв'язку з правонаступництвом ПАТ "ПУМБ" усіх прав і зобов'язань ПАТ "Донгорбанк" і збільшенням розміру статутного капіталу ПУМБ. Також загальними зборами акціонерів підтверджено нині діючий склад наглядової ради, ревізійної комісії і правління ПУМБ як банку-правонаступника "Донгорбанку". Як повідомляє прес-служба банку, у зв'язку з реорганізацією "Донгорбанку" шляхом приєднання до ПУМБ, 19 вересня 2011 р. відбулося завершення конвертації акцій емітента ПАТ "Донгорбанк" в акції емітента ПАТ "ПУМБ" шляхом приєднання. Тепер загальна кількість зареєстрованих простих іменних акцій ПУМБ становить 10 млн. 968 тис. 880 акцій загальною номінальною вартістю 2 млрд. 522 млн. 842,4 тис. грн. (Http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". 16 липня 2011 р. відбулося об'єднання ПУМБ і "Донгорбанку" (обидва - Донецьк). Банки об'єднали баланси та мережу відділень, і з 18 липня банк почав роботу під спільним брендом "ПУМБ". ПУМБ заснований 1991 р. Його найбільшим акціонером є ТОВ "СКМ Фінанс" (89,87%). До групи "СКМ", що є найбільшою фінансово-промисловою групою країни, входять компанії "Метінвест Холдинг", ДТЕК, телекомунікаційна група "Vega", "Сьогодні Мультимедіа", ТРК "Україна", "ЕСТА Холдинг", "Український Рітейл", НВК "Гірські машини" та інші. 100% акцій "СКМ" належать Ринату Ахметову. До групи "СКМ" також входить "Банк Ренесанс Капітал".