Асоціація українських банків (АУБ) звернулася до президента України Віктора Януковича, а також до Верховної Ради зі скаргою на керівництво Національного банку. Текст звернення розміщений на сайті АУБ. Банкіри критикують керівництво Нацбанку за допущені помилки, звинувачують його в порушенні законів і закликають до відставки. Автори звернення посилаються на дослідження, проведене у 2011 році експертами АУБ. На їхню думку, керівництво Нацбанку допускає помилки у монетарній та регуляторної політиці, порушує Конституцію країни. Все це, як заявляють в АУБ, посилює "загрози стабільності та негативні тенденції у фінансово-економічній, грошово-кредитній і банківській сферах". Серед іншого АУБ ставить у провину керівництву Нацбанку неувагу до розвитку національного господарства, тиск на банки з українським капіталом, а також підрив довіри до банківської системи (причиною підриву довіри, на думку асоціації, стало посилення вимог НБУ до ідентифікації банками своїх клієнтів). Керівників НБУ також звинувачують у кулуарному прийнятті рішення й саботажі президентських розпоряджень. "Враховуючи це, Асоціація українських банків ставить питання про непрофесіоналізм чинного керівництва НБУ і необхідність його відставки", - завершують банкіри своє звернення. (http://aub.org.ua)

Довідка "SQ". До Асоціації українських банків входить близько 90 фінустанов. Очолює АУБ Олександр Сугоняко.

"Банк "Хрещатик" своєчасно та в повному обсязі виплатив відсотки за власними облігаціями серії F за вісімнадцятого купонний період з розрахунку 15,5% річних, що відповідає 38,64 гривні на одну облігацію", - сказано в повідомленні фінустанови. Дані папери випущені в жовтні 2007 р. на суму 100 млн.грн. Умовами випуску облігацій серії F передбачена можливість їх дострокового викупу емітентом 1 раз на рік. (http://maanimo.com)

Довідка "SQ". Чисті активи банку "Хрещатик" на 1 січня склали 7,392 млрд.грн., кредитно-інвестиційний портфель - 5,135 млрд.грн., кошти юридичних та фізичних осіб - відповідно 1,776 млрд.грн. і 3,06 млрд.грн. 2011 банк закінчив зі збитками 35,95 млн.грн.

"ПриватБанк" завершив запровадження нової системи відеоспостереження за об'єктами банку, яка дозволила об'єднати більше 23 тис. камер у єдину мережу контролю та запису даних. Як повідомили в службі безпеки банку, все це дозволяє записувати зображення з будь-якого відділення прямо в головному офісі і, при необхідності, централізовано використовувати відео- і фотоінформацію для пошуку злочинців. "У будь нештатної ситуації ми можемо дуже швидко отримати фото з камери спостереження у відділенні або банкоматі, де б вони не знаходилися, - говорить заступник голови правління "ПриватБанку" Станіслав Крижанівський. - Сьогодні "картинка" з камер спостереження - це практично гарантія того, що будь-які спроби протиправних дій проти банку будуть розкриті, а злочинці - затримані практично по гарячих слідах". Однією з особливостей нової системи є те, що вона може працювати в автономному режимі. Система відеоспостереження працює у відділеннях і банкоматах "ПриватБанку" з 2002 р. Завдяки їй за десять років розкрито кілька тисяч злочинів, багато з яких безпосередньо не пов'язані з банком. (http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "КБ "ПриватБанк" (Дніпропетровськ) засноване 1992 р. Входить до групи найбільших банків України. Мережа філій та відділень банку - 3394. У грудні і січні були зроблені спроби пограбування відділень "Приватбанку", під час одного з них було вбито п'ятеро людей.

"Ерде Банк" відкрив нове відділення в Луцьку (пр. Перемоги, 14). Як зазначила голова правління Наталія Оніцева, "Ерде Банк" належить до групи середніх банків, а значить, це не системний і не громіздкий банк. Банк працює в 14 областях України, і його мережа нараховує більше 60 відділень. (http://aub.org.ua)

Довідка "SQ". ВАТ "Ерде Банк" (Київ) входить до фінансово-промислового холдингу "Корпорація UBG" (усього до нього входить 14 підприємств). У грудні 2006 р. ВАТ "РД БАНК" було зареєстроване Національним банком України зі статутним фондом 65,95 млн. грн. У серпні 2007 р. "РД БАНК" змінив свою назву на "Ерде Банк". Входить до групи невеликих банків.