ВАТ "Турбоатом" (Харків) завершило перше півріччя 2010 р. з чистим прибутком у 126,075 млн.грн., що в 2,5 рази більше, ніж за аналогічний період 2009 р. Про це 27 липня повідомили "SQ" у прес-службі заводу. Прибуток від реалізації продукції склав 522,335 млн.грн. при річному плані 1 млрд. грн. (на 62% більше, ніж за аналогічний період 2009 р.). Питома вага експорту в загальному обсязі реалізації склала 86%.

За інформацією прес-служби, за звітний період завод перерахував до держбюджету у вигляді податків, зборів, дивідендів, відрахувань до пенсійного фонду та інших соціальних фондів 118,655 млн.грн. У цілому за 2010 р. планується перерахувати понад 200 млн.грн.

Середньооблікова чисельність працівників на підприємстві складає 4,9 тис. осіб. Середня зарплата - 2 тис. 620 грн. (зростання - 9%), у тому числі у робітників основних професій - 3 тис. 915 грн. Витрати на технічне переозброєння підприємства за півріччя склали 7,4 млн.грн. На розвиток соціальної сфери "Турбоатом" направив 5,1 млн.грн. при річному плані 9,6 млн.грн.

За перше півріччя 2010 р. завод виготовив і відвантажив одну парову турбіну потужністю 330 тис.кВт і п'ять гідравлічних турбін загальною потужністю 52,3 тис. кВт. Зокрема, відвантажені парова турбіна для Новочеркаської ГРЕС (Росія), чотири комплекти обладнання для модернізації турбін К-500-65/3000 на атомних електростанціях Росії, а також три гідравлічні турбіни для Єгорлицької ГЕС-2 (Росія), два робочих колеса і один гідрозатвор для ГЕС Ла Йеска (Мексика), одне робоче колесо для ГЕС Шеньсігоу (Китай), один комплект устаткування для ГЕС Інь Пань (Китай). За модернізації ГЕС Дніпровського каскаду відвантажено робоче колесо для Київської ГЕС № 19, обладнання для Канівської ГЕС № 8 потужністю 20,5 тис. кВт і Київської ГЕС № 18 потужністю 21 тис. кВт.

За словами генерального директора "Турбоатома" Віктора Субботіна, підсумки роботи підприємства за перше півріччя показують, що, "незважаючи на кризу, вдалося зберегти стабільність і позитивну динаміку в основних напрямках виробничо-господарської діяльності заводу". "Ми не залучаємо банківських кредитів, не маємо заборгованості з податків, перерахувань до пенсійного та інших державних фондів, а також своєчасно виплачуємо співробітникам зарплату. Упевнений, що і надалі "Турбоатом" буде демонструвати стійкий розвиток і високі темпи зростання виробництва", - зазначив він.

Довідка "SQ". ВАТ "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.

Серед основних замовників "Турбоатома" - Угорщина, В'єтнам, Казахстан, Китай, Мексика, Росія, Таджикистан, Узбекистан і Україна. Зараз "Турбоатом" бере участь в тендерах на постачання устаткування до Бразилії, Греції, Індії, Колумбії, Португалії, Росії, Туреччини та Фінляндії.