АК "Харківобленерго" планує завершити будівництво електропідстанції "Павлівська" (Харків) у кінці травня. Про це повідомив голова правління компанії Сергій Кирик. За його словами, ця підстанція є останнім об'єктом, який компанія повинна побудувати в рамках підготовки Харкова до Євро-2012. Зокрема, підстанція буде постачати електроенергію до фан-зони Євро-2012.

Як зазначив С.Кирик, план робіт передбачає реконструкцію підстанції, однак на практиці спочатку збудують нову підстанцію, а потім знесуть стару. Кошти на будівництво підстанції були передбачені інвестиційною програмою обленерго, але їх не вдалося використати через заборгованість "Харківводоканалу" за електроенергію (складає 264 млн.грн. - "SQ"). "Не можна сказати, що ми будуємо підстанцію з останніх сил, бо і їх уже немає. Оскільки об'єкт дуже важливий для Євро-2012, ми звернулися за допомогою до забудовників, які планують отримувати живлення від цієї підстанції. Це були наші останні спроби врятувати ситуацію. Забудовники пішли на фінансування будівництва, оскільки розуміють, що їхні об'єкти без енергії будуть просто заморожені, що призведе до серйозних збитків", - зазначив С.Кирик.

За його словами, "Харківобленерго" також виконує роботи, пов'язані із зовнішнім енергопостачанням тягових електропідстанцій Південної залізниці для забезпечення швидкісного руху. Обсяг цих робіт - 82 млн.грн. Йдеться про реконструкцію підстанцій "Красноград", "Кегичівка" й облаштування 27 переходів ліній електропередач над залізницею. "Питання, пов'язані з несплатою з боку водоканалу, призводять до серйозних наслідків навіть у цьому питанні. Коштів, щоб проводити ці роботи швидко, у нас немає. Уже у квітні повинна початися прогонка потягів на ділянці швидкісного руху. Поки проблему вирішуємо за рахунок кредитів, але ж фінансування цих робіт було закладене до тарифу на енергопостачання", - зазначив С.Кирик.

Довідка "SQ". "Харківобленерго" є членом оптового енергоринку України і працює на основі ліцензії на підприємницьку діяльність Нацкомісії регулювання електроенергетики. На балансі "Харківобленерго" 41 тис. км електромереж, 6,6 тис.км кабельних мереж, а також 170 силових трансформаторів 110-154 кВ, 332 силових трансформатори 35 кВ та 12 тис. 846 силових трансформаторів 6-10 кВ. Електрообладнання компанії в середньому має 58% зношеності.