Національний банк України планує ввести цього року депозитні сертифікати для населення. Про це повідомив журналістам начальник управління НБУ в Харківській області Володимир Качук. За його словами, це вигідне вкладення коштів: за необхідності сертифікат можна повернути банку й отримати гроші.

Як зазначив начальник управління, такий крок Нацбанк робить для того, щоб поліпшити інвестиційний клімат у країні. За даними В.Качука, терміни введення цього банківського інструменту поки невідомі, проте рішення за ним уже прийняте, і сертифікати будуть впроваджуватися. Зараз розробляється механізм їх використання.

Також начальник управління зазначив, що населення довіряє банкам: торік депозитні вклади громадян порівнянно з 2010 роком зросли на 12,3% і на 1 січня цього року склали 15,5 млрд.грн. Усього ж банки залучили 21,5 млрд.грн. депозитів, які за рік збільшилися на 15,9%.

Довідка "SQ". У Харківській області працюють 9 самостійних харківських банків ("Базис", "Грант", "Золоті ворота", "Інпромбанк", "Мегабанк", "Меркурій", "Реал-Банк", "Регіон-банк", "УкрСиббанк"), а також 16 філій та 1332 відділення харківських та інших українських банків.

Депозитний сертифікат - цінний папір, який засвідчує суму внесеного в банк вкладу та права вкладника (власника сертифіката) на отримання після закінчення встановленого терміну суми депозиту (вкладу) та обумовлених у сертифікаті відсотків у банку, який видав сертифікат. Депозитний сертифікат має більшу ліквідність, ніж договір вкладу (депозиту), і може бути перепроданий.