ВАТ "Турбоатом" (Харків) посіло перше місце в тендері на модернізацію устаткування блоку № 2 Екібастузського ГРЕС-1 (Казахстан). Про це повідомили "SQ" у прес-службі заводу. Розкриття тендерної документації відбулося 22 листопада. Техніко-комерційну пропозицію "Турбоатома" було визнано кращим, про що було підписано протокол.

За даними заводу, на енергоблоці № 2 Екібастузського ГРЕС-1 передбачається модернізація турбіни К-500-240-2 потужністю 500 МВт. "Турбоатом" запропонував замовнику турбіну потужністю 540 МВт з установкою на існуючий фундамент. У результаті реконструкції потужність блоку зросте на 40 МВт, термін служби буде продовжений на 25 - 30 років. Протягом десяти днів очікується офіційне підтвердження переможця тендеру. До кінця 2010 р. передбачається укладення контракту та початок робіт по ньому. Терміни постачання обладнання, визначені замовником, - 28 місяців з моменту укладення контракту, "Турбоатом" у свою чергу запропонував провести роботи за 26 місяців. Пуск енергоблоку намічений на 2013 р.

Довідка "SQ". Екібастузька ГРЕС-1 розташована в м.Екібастуз Павлодарської області. Встановлена потужність станції - 4 тис. МВт. Сьогодні п'ять з восьми енергоблоків перебувають у постійній роботі і можуть виробити 2 тис. 500 МВт. З 1978 по 1980 рр. "Турбоатом" поставив турбіни К-500-240-2 для трьох енергоблоків станції.

ВАТ "Турбоатом" спеціалізується на випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження. 75% акцій підприємств належить ФДМУ.