Харьковские промышленники и бизнесмены получат помощь от ЕвросоюзаПілотний проект участі у програмі "Східне партнерство" почали розробляти в Харківській області. Про це повідомив "SQ" заступник начальника Головного управління промисловості, транспорту і зв'язку Харківської облдержадміністрації Микола Борисенко. За його словами, програма була ініційована Польщею та передбачає виділення близько 600 млн.євро на технічну допомогу Україні та іншим країнам для приведення бізнесу до євростандартів. Передбачається, що фахівці з Євросоюзу (ЄС) будуть проводити в Україні семінари та експертизи, залучати фахівців і організовувати поїздки до ЄС.

Як зазначив М.Борисенко, вчені-економісти помітили, що в умовах глобалізації на конкурентоспроможність підприємств найкраще впливати на регіональному рівні, найбільш повно використовуючи місцеві переваги. Проблема конкурентоспроможності в промисловості для Харківської області зараз дуже актуальна. Область стає більше аграрною, ніж індустріальною, хоча є ще інноваційні осередки, що залишилися від СРСР, - наука, оборонна промисловість і космічні технології. "У цьому наші регіональні переваги, але ми не вміємо ними користуватися для виходу на світовий ринок. Бізнес-проекти, які розробляють наші підприємства, не розуміють у ЄС", - зазначив М.Борисенко.

За його словами, участь у програмі "Східне партнерство" дозволить харківським підприємствам, по-перше, запропонувати свої розробки європейцям, щоб вони використовували їх у своєму бізнесі, а по-друге, використовувати останні європейські розробки і технології для зміцнення і розширення свого бізнесу .

За інформацією М.Борисенка, за підтримки заступника голови Харківської облдержадміністрації Юрія Сапронова у квітні в Харкові пройшло засідання круглого столу щодо перспектив програми "Східне партнерство" для Харківського регіону. У засіданні взяли участь представники Генерального консульства Польщі в Харкові, керівник польської організації з розвитку підприємництва, представники Сілезького воєводства Польщі, керівники низки підприємств Харкова. На круглому столі було запропоновано реалізувати пілотний проект із системного залучення інвестицій "Східного партнерства" в Харківську область. Проект буде здійснюватися за участю Сілезького воєводства, яке з промислової структури схоже на Харківську область. "Уже цього тижня буде готова концепція пілотного проекту, яка пройде процедуру погодження в облдержадміністрації. Потім проект буде узгоджуватися з Сілезьким воєводством, за місяць - в Мінекономіки Польщі, потім - у Єврокомісії. Все проходитиме за підтримки посольства Польщі в Україні і має завершитися до вересня", - зазначив М.Борисенко.

"Зараз у нас є унікальна можливість залучити технічну допомогу Європи. Але якщо це буде проходити тільки на адміністративному рівні, то ефект буде невеликим. Але якщо в цьому процесі як "паровоз" побажає брати участь бізнес, побачивши свій інтерес, і якщо бізнес проучаствует в складанні технічного завдання для проекту, то ефект для регіону буде істотним. Бізнес може програмувати, кого з європейських експертів і партнерів залучити до проекту. Тоді проект буде життєздатним і з'явиться механізм, який буде "розкручувати" економіку області", - зазначив М.Борисенко.

Довідка "SQ". Польща і Швеція у 2009 р. ініціювали в ЄС програму технічної допомоги "Східне партнерство". ЄС затвердив цю програму з фінансуванням у 600 млн.євро. Кошти планується витрачати на організацію комунікацій у бізнес-середовищі на високотехнологічному рівні. Проект триватиме до 2016 р.