Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє вишам і НДІ на свій розсуд використовувати кошти, отримані за рахунок власної господарської діяльності. Про це повідомив "SQ" партнер юрфірми "Кібенко, Оніка і партнери" (Харків) Максим Шевердін. За його словами, на закупівлі товарів і послуг, здійснені за рахунок таких коштів ВНЗ та НДІ, не буде поширюватися дія закону "Про здійснення державних закупівель".

За словами М.Шевердіна, в цілому нововведення позитивне, оскільки дає можливість вишам використовувати зароблені ними кошти без тендерних обмежень, оновлювати матеріально-технічну базу, впроваджувати нові технології у навчальний процес, стимулювати розвиток науки, більш ефективно перерозподіляти кошти між структурними підрозділами. Як вказують автори прийнятого закону, виші, хоч і отримують держпідтримку, все ж відчувають гостру потребу в перерозподілі коштів спеціального фонду, отриманих від надання ними платних послуг та виробничо-господарської діяльності.

М.Шевердін зазначив, що у закону існує й інший бік - негативний. Використання вишами та НДІ зароблених коштів без тендерних обмежень може дати можливість їхнім керівникам практично безконтрольно витрачати ці кошти, використовувати корупційні схеми (закупівля товарів, послуг за завищеними цінами або в комерційних структур, наближених до керівництва вишів та НДІ, використання системи "відкатів" і т.п.). Окрім того, деякі фахівці критикують прийнятий закон і вказують на те, що їм розмежовуються поняття "власні надходження" і "державні кошти", що, на їхню думку, суперечить чинному законодавству. Адже так звані "власні кошти" заробляються вишами та НДІ шляхом використання державної та комунальної власності.

Директор Радіоастрономічного інституту (Харків) Леонід Литвиненко в коментарі "SQ" зазначив, що дійсно, закон частково звільняє підприємство від тендерних процедур. "Звільнили, але, на жаль, не від усіх, а тільки при витрачанні коштів зі спецрахунків. Інститут має державне фінансування, а також може укладати господарські договори і заробляти на їх виконанні. Коштии за госпдоговорами знаходяться на спеціальних рахунках", - повідомив Л.Литвиненко.

За його словами, госпдоговір передбачає виконання завдання у визначені терміни, а якщо проводити тендери, то можна не встигнути виконати роботу. "У цьому сенсі в законі все правильно, давно треба було так зробити. А щодо того, що керівники НДІ зможуть безконтрольно витрачати кошти зі спецрахунків, то це не так. Справа в тому, що всі ці гроші витрачаються через Держказначейство, яке дуже ретельно стежить за витрачанням коштів. А тендери насправді нікому потрібні і не були, тому що все одно вони були фікцією. Так що я не бачу негативних сторін у цьому законі", - зазначив Л.Литвиненко.

Довідка "SQ". Верховна Рада 20 березня прийняла закон "Про внесення змін до закону України "Про здійснення державних закупівель" (на базі законопроекту № 9312). Відповідно до прийнятого закону, на випадки, при яких предметом закупівлі є товари, роботи і послуги, що купуються вищими навчальними закладами та науково-дослідними інститутами за рахунок власних надходжень, дія закону "Про здійснення державних закупівель" не поширюється.