Перша міжвузівська українсько-американська інтернет-конференція пройшла 22 листопада в Харкові. У ній взяли участь представники національних ВНЗ Харкова та низки вишів США.

Як повідомив посол України в США Олександр Моцик, співпраця ВНЗ України та США ведеться за цілою низкою програм. Наступного року буде відзначатися 20-річчя роботи в Україні програми імені Фулбрайта. Це програма обміну вченими та студентами, що фінансується урядом США. Її мета - підвищення рівня взаєморозуміння країн за допомогою спільних наукових досягнень та обмінів кадрами. З 1992 р. близько 700 українських учених, студентів і фахівців побували у США, де навчалися або проводили дослідження як учасники програми ім.Фулбрайта, близько 400 учених і студентів США побували в Україні. У 2009-2010 рр. програма ім.Фулбрайта в Україні зайняла п'яте місце в Європі за кількістю грантів на навчання в США і четверте - за кількістю вчених, що поїхали до Штатів проводити власні дослідження.

За словами посла, запланована робоча поїздка до США представників Міністерства молоді та спорту України і представників низки ВНЗ країни, в ході якої будуть налагоджені контакти з міжнародними організаціями - Інститутом міжнародної освіти та Асоціацією міжнародних діячів освіти. Це допоможе українським вишам надати абітурієнтам із США інформацію про свою освітню та наукову діяльність. О.Моцик зазначив, що посольство України в США почало амбітний проект зі встановлення контактів і розвитку співпраці ВНЗ України та США. До проекту будуть включені кілька десятків вишів України, які працюють у галузі права, техніки і т.д.

Як повідомила журналістам ректор Харківського гуманітарного університету "Народна українська академія" Катерина Астахова, на початку 2011 р. О.Моцик запропонував українським ВНЗ активізувати взаємини з вишами США. Посольство підготувало програму, в рамках якої ВНЗ України могли висловити свої пропозиції з цього приводу. До програми увійшло трохи більше 30 українських вишів.

За словами К.Астахової, посольство США в рамках програми запропонувало провести невелику пілотну інтернет-конференцію та обговорити перспективи співпраці. Крім Народної української академії, у конференції взяли участь, зокрема, Харківський національний університет ім.Каразіна, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харківський національний економічний університет. "Україну часто розглядають як донора з постачання студентів до зарубіжних вишів. І є сенс подивитися, що ми ще можемо бути корисними. Зараз близько третини харківських вишів мають постійні чи епізодичні контакти з ВНЗ США", - відзначила К.Астахова.

За її словами, в лютому академія відкриває нову спільну україно-американську програму навчання магістрів бізнес-адміністрування з видачею диплома США. "Це серйозна дорога програма. У американців вона викликає зацікавлення. Є спільні програми з розвитку навчання в середній школі. Практикуються шести-семитижневі програми стажування наших викладачів у США", - відзначила К.Астахова.

За словами декана фізико-технічного факультету Харківського національного університету ім.В.Каразіна Ігоря Гірки, проекти обміну студентами - це проекти типу "квиток в один кінець". "Умовно кажучи, їдуть тільки від нас. Я можу розповісти про сотні співробітників, своїх приятелів і знайомих, які виїхали до США, в основному, навчатися в аспірантурі, і не повернулися. І я цілком розумію організаторів таких форм співпраці: до них приїхали молоді , розумні, готові працювати і день, і ніч, і в суботу, і в неділю вчені, які при цьому показують хороші результати. Звичайно, США мають користь від таких програм. Наші випускники в більшості своїй їдуть працювати в національні лабораторії США - наприклад, Лос-Аламоську. Викладають в університетах у різних штатах країни", - заявив І.Гірка.

За його словами, таке ставлення до студентів за кордоном показує, що в Україні вміють викладати. "За підготовку для США хороших фахівців нам, звичайно, не заплатять. Але те, що наші студенти там добре влаштувалися і працюють, нам приємно. А що стосується програм спільного навчання, то ми готові працювати і з Польщею, і з США, і з усіма, хто в цьому зацікавлений. Ми всім дамо гарну освіту", - зазначив І.Гірка.

Він також повідомив, що зараз у США популярна вузівська програма "Третій рік за кордоном", коли студенти третього курсу їдуть на рік навчатися до іншої країни.

"Можливо, ви розробите таку програму і будете запрошувати до себе на навчання студентів із США. Виші дуже зацікавлені в тому, щоб зробити програму для студентів різноманітнішою, і, можливо, їм сподобається ця ідея - відправляти студентів до вашої країни", - заявив радник посольства США в Україні з питань преси, освіти та культури Ерік Джонсон.