Група харківських учених розробила і запровадила наукові принципи стабілізації гетерогенних систем, які складають основу великої кількості харчових продуктів. Ця робота була відзначена Державною премією України. Про це 25 травня в прес-центрі "STATUS QUO" повідомила завідувач кафедри Харківського державного університету харчування і торгівлі Ольга Грінченко. За її словами, ставилося завдання використовувати вітчизняну сировину для виробництва натуральних продуктів з тривалим терміном зберігання. "Зокрема, ми вивчили технологію стабілізації крохмалю. Наші технології знайшли застосування і при виробництві борошняних продуктів", - зазначила науковець.

О.Грінченко повідомила, що були також запроваджені наукові основи виробництва продукції з емульсійною структурою, отриманою гарячим емульгуванням. "При цьому зберігається біологічна цінність продукції. Були також отримані капсульовані продукти, зокрема, ікорний продукт. У ньому застосовуються бета-каротини, риб'ячий жир та інші продукти. За допомогою капсулювання отримані соуси, в тому числі й солодкі. Те, що ми представляємо, зроблено завдяки ланцюжку: освіта - наука - виробництво. Виробничою ланкою ланцюга виступає харківське підприємство "Тайфун-2000", - зазначила О.Грінченко.

Проректор Харківського державного університету харчування і торгівлі Валерій Михайлов повідомив, що при розробці нової продукції та технологій застосовувалися досягнення вчених у фізиці, хімії та математики.

Директор "Тайфун - 2000" Андрій Зайцев наголосив, що створені продукти "унікальні й інноваційні". "Їх створення пройшло за класичною схемою: спочатку наукова розробка, потім експериментальне виробництво в лабораторії університету, а потім перенесення на наше виробництво, масштабування технології в Україні та за її межами. Ми і далі будемо співпрацювати з університетом харчування і торгівлі для розробки нової продукції. Ще не всі наукові розробки реалізовані", - зазначив О.Зайцев.

Довідка "SQ". За роботу "Інноваційні технології виробництва харчової продукції нового покоління масового споживання" Державні премії присуджено працівникам Харківського державного університету харчування й торгівлі: проректору Валерію Михайлову, завідувачу кафедри Ользі Грінченко, професору Павлу Пивоварову, доценту Євгену Пивоварову, завкафедри Марині Янчевій, а також генеральному директору ПАТ "Харківська бісквітна фабрика" Аллі Коваленко і низці інших осіб.