Меморандум про співпрацю на місцевому ринку хліба між Харківською облдержадміністрацією і хлібозаводами регіону буде підписаний наступного тижня. Про це 24 липня повідомив "SQ" заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, текст документа вже узгоджений з основними виробниками хліба та хлібобулочних виробів. Його суть полягає в тому, що облдержадміністрація буде сприяти хлібозаводам у формуванні їхніх ресурсів продовольчого зерна, яке буде закуплено у місцевих сільгоспвиробників. В обмін на допомогу влади пекарі зобов'язуються утримувати стабільні ціни на соціально значимі сорти хліба.

Довідка "SQ". У Харківській області налічується близько півтора десятка виробників хлібобулочних виробів. Понад 85% регіонального ринку хліба припадає на частку ТОВ "Кулиничі", що має підприємства в області, і хлібозаводу "Салтівський" (Харків).
Як повідомив "SQ" В. Алексейчук, зернотрейдери погодилися не вивозити з Харківської області зерно, яке вони мали намір експортувати. За його словами, в ході переговорів із зернотрейдерами останніх вдалося переконати в необхідності продати близько 15 тис.т зерна внутрішнім споживачам, зокрема хлібозаводам. Останні, сформувавши регіональні ресурси продовольчого зерна, будуть мати можливість тримати стабільні ціни на хліб і хлібобулочні вироби. За словами В. Алексейчук, зернотрейдери планували продати за межі регіону великі партії зерна, договору на закупівлю яких вони уклали з сільгоспвиробниками Харківської області ще в кінці минулого - на початку нинішнього року.
У Харківській області йде збиральна кампанія, яку планується завершити 1 серпня. Ранні зернові культури, що займають 574,2 тис. га, скошені більш ніж на половині площ. Вже намолочено близько 650 тис. т хліба, з якого 80% - продовольче зерно.