Українські банки за січень-травень 2011 р. отримати 1 млрд.грн. збитку (за січень-травень 2010 р. - 7,5 млрд.грн.). Як повідомив Національний банк Укріани на своєму сайті, прибутки банків за січень-травень порівняно з відповідним періодом 2010 р. збільшилися на 5,2% - до 56 , 7 млрд. грн. Витрати банків скоротилися на 6% - до 57,7 млрд. грн. http://www.bank.gov.ua/

Довідка "SQ". Українські банки фіксують негативний фінансовий результат уже третій місяць поспіль: у березні сукупний збиток банків склав 416,6 млн. грн., у квітні - 253,8 млн. грн., у травні - 542,5 млн. грн. Єдиним прибутковим для банківської системи Україні місяцем цього року був лютий, за підсумками якого був зафіксований прибуток у 211 млн. грн. (у січні - 5,2 млн. грн. сукупного збитку). За підсумками 2010 р. чистий збиток банків України склав 13 млрд. грн., у 2009 р. - 38,45 млрд. грн.

Асоціація українських банків (АУБ) заявила про здійснення небувалого адміністративного тиску на комерційні банки з метою зриву ХV звітно-виборчого з'їзду АУБ. Як повідомили голова Ради АУБ, народний депутат України Станіслав Аржевітін та президент АУБ Олександр Сугоняко, на 24 червня був запланований ХV звітно-виборний з'їзд асоціації. На порядку денному з'їзду передбачалися звіт АУБ за останні чотири роки та обрання нового керівного складу асоціації. Як повідомила асоціація, ще вранці 23 червня свою участь підтвердили керівники 87 банків, проте до вечора того ж дня 40 банків відмовилися від цієї участі. Так, кворум був зірваний, і з'їзд АУБ не відбувся.

За словами С.Аржевітіна та О.Сугоняко, за надійшла 23 червня інформації, за день до з'їзду АУБ була проведена "роз'яснювальна" робота з власниками та керівниками банків, які планували взяти участь у з'їзді АУБ, після чого вони змушені були відмовитися від участі в з'їзді асоціації, про що й повідомили письмово АУБ. За словами О.Сугоняко, такого адміністративного тиску банки не знали за всі 20 років незалежності України. За оцінками асоціації, спроби НБУ зірвати її з'їзд пов'язані з побоюваннями регулятора щодо непідконтрольності йому рішень, які можуть бути прийняті під час з'їзду.
(Http://aub.org.ua)

Довідка "SQ". 23 червня відбулася зустріч президента АУБ Олександра Сугоняко з першим заступником голови НБУ Юрієм Колобовим і заступник глави Нацбанку Ігорем Соркіним, під час якої, за даними АУБ, Нацбанк висловив зацікавленість у поглибленні професійної співпраці з асоціацією. Представники Нацбанку заявили, що НБУ потрібно не розмноження асоціацій, а існування професійних об'єднань, які здатні представляти консолідовану думку банківської галузі. В Україні діють три банківські асоціації - АУБ, Українська кредитно-банківська спілка і Форум провідних міжнародних фінансових установ, створений банками з іноземним капіталом. Нещодавно група банкірів виступила з ініціативою створити Незалежну асоціацію банків України для забезпечення ефективної допомоги НБУ при регулюванні банківського сектора.

АУБ - всеукраїнська недержавна, незалежна, добровільна, некомерційна організація, що включає 110 комерційних банків і п'ять регіональних банківських союзів.

Міжнародне кредитно-рейтингове агентство "Moody's Investors Service" присвоїло ПАТ "Укрінбанк" низку рейтингів за глобальною шкалою. Рейтинг фінансової стійкості банку виявився на позиції Е +, довгостроковий рейтинг - В3 і короткостроковий рейтинг NotPrime за депозитами у національній та іноземній валюті. Довгостроковий рейтинг за національною шкалою - Baa3.ua. Прогноз довгострокового рейтингу за глобальною шкалою "стабільний", рейтинг за національною шкалою не має окремого прогнозу. Рейтинги присвоїли на основі аналізу фінансових показників банку за 2010 р. Як повідомила прес-служба банку, рейтинг міжнародного кредитно-рейтингового агентства дає можливість отримати більш легкий вихід на глобальні фінансові ринки. Агентства підкреслюють, що наявність рейтингу за глобальною шкалою підвищує ліквідність боргових зобов'язань банків і знижує для них вартість залучення коштів. (Http://www.ukrinbank.com)

Довідка "SQ". ПАТ "Укрінбанк" (Київ) засноване 1988 р. Банк має 19 регіональних філій, 93 відділення, власну розгалужену мережу банкоматів. У 2010 р. банк отримав 856 тис.грн. прибутку, власний капітал - 428,9 млн. грн. За даними АУБ, за розміром активів (2,618 млрд.грн.) банк на 1 квітня займав 53-е місце серед українських банків.