"Зараз не найкращий час для виплат вкладів Ощадбанку СРСР", - заявила 23 березня в прес-центрі ІА "STATUS QUO" експерт інформаційно-аналітичного центру "Forex Clab" в Україні Марія Сальникова. За її словами, якщо виплати будуть проведені в короткий час, то це може стати однією з причин зростання курсу долара в країні. Краще було б почати виплати приблизно за три - чотири роки, коли економіка країни стабілізується.

Як зазначила М.Сальникова, обсяг запланованих виплат складає 125 млрд.грн., що становить значну частку грошової маси, що знаходиться в обігу. Тому виходом із ситуації для уряду буде розробка адміністративних заходів, які дозволять розтягнути викид готівки на декілька років. Зараз уряд пропонує вкладникам Ощадбанку СРСР перевести вклади в депозити, щоб залишити гроші в банківській системі. 12 млн. громадян, які можуть отримати ці кошти, - люди похилого віку, які давно чекають цих виплат, і вони, найімовірніше, захочуть їх перевести в готівку. Тому переказ грошей у кредит буде адміністративним бар'єром, через який громадяни не зможуть перевести в готівку кошти. Якщо цей та інші бар'єри будуть введені, то виплата вкладів, можливо, не вплине на зростання інфляції, яка і так очікується на досить високому рівні в 7,2%. А у 2011 р. інфляція склала 4,4%", - зазначила М.Сальникова.

Довідка "SQ". 7 березня президент України Віктор Янукович запропонував чотири напрямки подальшої реалізації соціальної реформи, серед яких - повернення громадянам вкладів Ощадбанку СРСР. Пізніше президент доручив Кабінету міністрів і Національному банку розробити механізми, які дозволять українцям залишити загублені вклади Ощадбанку СРСР на депозитних рахунках.

Як заявив 23 березня голова Нацбанку України Сергій Арбузов, для виплат компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР є всі необхідні кошти. "Всупереч масштабності завдань, для виплат вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР є всі необхідні кошти, і процес виплат, як і обіцяв президент, почнеться з 1 червня", - заявив С.Арбузов. За його словами, "не буде збільшено зовнішнє запозичення, податковий тиск на бізнес і не будуть друкуватися гроші". "Гривня з початком цих виплат залишиться стабільною, а інфляція - під контролем. Ми чітко будемо стежити за тим, щоб не поставити під загрозу макроекономічну стабільність в країні", - підкреслив він. С.Арбузов зазначив, що зараз з комерційними банками обговорюється питання, як стимулювати громадян залишати отримані кошти на депозитах на привабливих умовах. "Особливу увагу ми приділимо забезпеченню максимально комфортних умов виплат заощаджень - без черг, додаткових довідок і стресів для громадян", - заявив голова Нацбанку.